Фото: соцмережі

ЗМІ дізналися, що Байден може запропонувати Україні в обмін на вступ до НАТО

Замість миттєвого вступу до НАТО президент США Джо Байден хоче запропонувати Україні десятирічну стабільну військову допомогу. Цей формат називають "ізраїльською моделлю" безпеки.

Про це повідомляє The New York Times.

У статті йдеться, що країни Балтії та Польща тиснуть на Байдена, аби той підтримав швидший вступ України до Альянсу. Вони хочуть, щоб був встановлений чіткіший графік та конкретні цілі для членства України після завершення війни. Після 16 місяців повномасштабного вторгнення Росії деякі члени НАТО шукають методи продемонструвати, що Україна наблизилася до повноправного членства в Альянсі.

Автори стверджують, що генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував Байдену під час зустрічі 13 червня "компроміс" щодо членства України в Альянсі. Мовляв, Україна не проходитиме стандартну процедуру для претендентів на членство в Альянсі, адже держава має досвід великої війни із західним обладнанням та підготовкою. Водночас інші американські офіційні особи заявили, що такий варіант може викликати питання про те, що ж саме тоді замінить стандартний процес вступу до НАТО. Очікується, що на саміті в липні НАТО висловить президенту України Володимиру Зеленському набір зобов'язань зі свого боку продовжувати військову допомогу державі в середньостроковій перспективі незалежно від результатів контрнаступу ЗСУ чи дати виборів.

Нагадаємо, у міністерстві оборони вважають, що саміт НАТО у Вільнюсі зафіксує алгоритм вступу України до Альянсу. Наша держава отримає те, що хоче, але в певному форматі.

Україна не зможе приєднатись до Північноатлантичного альянсу під час війни з Росією. До цього наша держава отримає весь спектр сучасно зброї союзників.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що майбутній контрнаступ ЗСУ закінчиться перемогою і вступом в НАТО. Це наступна велика мета для нашої держави.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає можливість приєднатися до НАТО після перемоги у війні з Російською Федерацією. Члени Альянсу зараз підтримують нашу державу і будуть робити це й надалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2023 18:26