Марк Рютте. Джерело: politico

ЗМІ назвали фаворита на посаду нового очільника НАТО: це великий друг України з Європи

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте є головним фаворитом на посаду голови НАТО. Сам він уже виявив зацікавленість замінити Єнса Столтенберга.

Про це повідомив Politico з посиланням на слова трьох високопоставлених європейських чиновників. Один із них передбачив, що Рютте підтримають країни східного флангу, для яких головним питанням є позиція кандидата щодо Росії та України.

"Рютте має перевагу в тому, що він дуже досвідчений політик із країни, яка традиційно була передавальним поясом між поглядами англосаксонської та континентальної Європи. Більші країни-члени НАТО можуть розглядати його як хороше компромісне рішення", — прокоментував таку можливість виконавчий директор берлінського офісу Міжнародного інституту стратегічних досліджень Бен Шреєр.

Однак отримання вищої посади в Альянсі є питанням кулуарних угод і лобіювання. Для цього потрібно заручитися одностайною підтримкою всіх 31 членів, що не завжди сприяє головним кандидатам. Очільнику НАТО також потрібно отримати підтримку від США, найважливішого члена альянсу. Наразі Рютте викликає певну пересторогу серед вашингтонських законодавців.

"Можливо, я зустрічався з ним, але не пригадую", — сказав сенатор-республіканець Мітт Ромні. Інший ключовий республіканець, сенатор Ліндсі Грем, сказав: "Я його не знаю. Він мені не телефонує". Демократи не набагато краще поінформовані. "Я його не знаю. Я чула, як його ім'я лунало, але більше нічого не чула", — сказала сенатор Жанна Шахін.

Голова із закордонних справ Сенату Бен Кардін знає Рютте, сказавши, що "дуже поважає його", але додав: "Я не спілкувався з ним останнім часом. Усе, що я знаю про нього, позитивне".

Марк Рютте — 56-річний нідерландець, який керує п’ятою за величиною економікою ЄС протягом 13 років, давно ходили чутки, що він зацікавлений у переході до НАТО, оскільки його кар’єра в національній політиці завершиться після загальних виборів у країні 22 листопада. У неділю він розповів про свої амбіції в інтерв’ю радіостанції Den Haag FM, сказавши, що робота генерального секретаря "була би цікавою, оскільки вона давала би можливість робити внесок на міжнародній арені в період драматичних глобальних змін".

Його уряд позицію себе як один із найнадійніших партнерів України. Під керівництвом Рютте Нідерланди взяли ініціативу щодо навчання українських пілотів на F-16 і стали першою країною за межами G7, яка надала Києву гарантії безпеки.

Нагадаємо, що в суботу, 28 жовтня, Україна розпочала переговори з Нідерландами щодо укладення двосторонньою угоди про безпекові гарантії. Зустріч між представниками двох країн проходить на Мальті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.11.2023 15:22