Знайдений універсальний спосіб боротьби із застудою

19 ВЕРЕСНЯ 2019 09:33

Вчені з університетів Стенфорда і Каліфорнії знайшли спосіб, який дозволить зупинити розмноження вірусів, що викликають простудні захворювання і не тільки, повідомляє BBC.

Фахівці запропонували впливати на важливий білок, розташований всередині клітин тіла. Цей білок необхідний вірусам для розмноження. Як показали експерименти, маніпуляції з білком давали повний захист клітинам легенів людини і мишей.

Отже, більшість простудних захворювань викликано рино-вірусами. У природі існує приблизно 160 різних типів цих вірусів, і всі вони швидко мутують, ховаючись від імунітету і ліків.

У самого вірусу немає елементів, що забезпечують його відтворення. Він залежить від інфікування клітин і запозичення їх деяких частин. Експерти виділили одну з цікавих частин вірусу.

За допомогою генної інженерії цю частину «вимкнули» в клітинах людей і тварин (дезактивувати в ДНК «інструкцію» до виробництва метилтрансферази SETD3). Далі клітини піддали дією вірусів. Жоден з вірусів не зміг відтворитися всередині клітин. А тварини, позбавлені метилтрансферази SETD3 повністю, не піддавалися інфікування зовсім. Тепер дослідники хочуть створити засіб, який би тимчасово пригнічував активність метилтрансферази SETD3.

Суспільство, 19.09.2019 09:33