Фото: Генштаб ЗСУ

ЗСУ готові прорвати фронт на Півдні України: у ISW назвали необхідні умови

Військові Збройних сил України можуть досягти значущого прориву на південному фронті. Для цього потрібна реалізація кількох умов. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти вважають, що ЗС РФ не мають достатніх сил, розгорнутих у західній частині Запорізької області, щоб повністю укомплектувати свою ешелоновану оборону. Також незрозуміло, наскільки заміновані та добре підготовлені російські позиції на південь від поточного району бойових дій. Контрнаступ ЗСУ, на думку аналітиків, "перебуває у надзвичайно динамічній фазі".

На думку аналітиків, значний успіх українських військ буде більш імовірним, якщо:

  • російські війська не матимуть необхідних резервів або бойової потужності для утримання оборони на заході Запорізької області;
  • українські війська збережуть достатню бойову міць, щоб продовжувати наступ після виснаження російської бойової потужності;
  • російські оборонні позиції за нинішнім районом бойових дій не так сильно заміновані і не так добре підготовлені, як попередні укріплення.

Зазначають, що операції ЗСУ в районі Бахмута скували російські війська на сході України та далеко від південного фронту, а також допомогли запобігти створенню стратегічного резерву окупантів. За словами начальника Головного управління військової розвідки України генерал–лейтенанта Кирила Буданова 22 вересня, російські військові розгорнули свою "резервну армію" 25–ту загальновійськову армію північніше Бахмута для захисту від контрнаступів ЗСУ на Донбасі.

"Залишається незрозумілим, чи є в українських сил достатньо резервних сил і бойової могутності, щоб продовжувати проводити наступальні операції на півдні доти, доки російська оборона не буде прорвана. Слід проявити терпіння до плану українського Генштабу та очікувати, що контрнаступ України продовжиться до зими 2023 року і до весни 2024 року. Україні не обов'язково здійснювати раптове та різке глибоке проникнення, щоб досягти успіху", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що наймасштабніший прорив у контрнаступі Збройних сил України ще попереду. Це може статися після звільнення Токмака, що у Запорізькій області.

Раніше Тарнавський заявив, що Збройні сили України прорвали оборону росіян у Вербовому Запорізької області. Він зазначив, що українські військові продовжують ведення наступальних операцій на Мелітопольському напрямку. Знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території та закріплюються на досягнутих рубежах.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни, українська бронетехніка уже діє за останньою лінією російських оборонних укріплень, які наразі проривають українські сили на заході Запорізької області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2023 07:59