Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

ЗСУ все частіше проводять тактичні контратаки: окупанти відчувають тиск, — ISW

Здатність Збройних сил України проводити потужні контратаки багато в чому залежить від допомоги Заходу. Однак російські війська вже розпочинають відчувати тиск українських сил.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). Вони зазначили, що прибуття західної допомоги на фронт дозволило українським силам стабілізувати критичні ділянки фронту. Зокрема, ЗСУ провели тактично значущі й успішні контратаки на півночі Харківської області та у напрямку Кремінної, розпочинаючи зі середини травня 2024 року.

ЗСУ ще не проводять контратаки в масштабах необхідних для перехоплення ініціативи на полі бою, але тактичні контратаки збільшують витрати російських військ на продовження їхньої повільної та виснажливої теорії наступу.

Наприклад, контратаки української армії на півночі Харківської області змусили російські війська передислокувати окремі російські підрозділи якомога далі від місця, де гіпотетично має бути їхнє централізоване командування.

"ISW спостерігала, що Росія перекинула підрозділи 810-ї морської піхотної бригади та батальйонну тактичну групу 9-ї мотострілецької бригади на північ Харківської області в середині червня, тоді як інші підрозділи 810-ї піхотної та 9-ї мотострілецької бригад залишалися поблизу Кринок і Торецька", — зазначили в Інституті вивчення війни.

Також, за інформацією ISW, Росія поділяє та розгортає підрозділи військово-десантних військ на всій лінії фронту. Зокрема, підрозділи 137 полку 106 дивізії військово-десантних військ воюють у Херсонській області, тоді як інші підрозділи полку воюють поблизу Сіверська.

Аналітики зробили висновок, що поділ і розгортання підрозділів одного і того ж великого з'єднання є переконливим показником того, що російські війська розпочинають зазнавати тиску українських контратак. Це свідчить про те, що лінія фронту не така статична, як її оцінює Путін.

Водночас, на думку аналітиків, здатність України проводити потужніші й організованіші контратаки, як і раніше, залежить від сталої військової підтримки Заходу.

Нагадаємо, що Північноатлантичний альянс створить структуру з підтримки безпеки та підготовки для України (NSATU), яка функціонуватиме в країнах блоку. До того ж НАТО протягом наступного року виділить Києву мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2024 07:18