Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Зустріч Байдена і Сі у Сан-Франциско: про що домовились лідери США та Китаю

Під час зустрічі в Сан-Франциско президент США Джозеф Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін домовилися про тісну співпрацю на декількох напрямках. Йдеться, зокрема про відновлення військової взаємодії між державами.

Про це повідомляє китайське державне агентство Xinhua. Також держави домовилися про співпрацю у сфері боротьби з наркотиками. 

Агентство наголосило, що лідери країн погодилися "відновити комунікацію на високому рівні між двома арміями на основі рівності та поваги". США та Китай також відновлять зустрічі між оборонними міністерствами та консультації з морської військової безпеки. При цьому буде розпочато переговори між керівниками командувань на театрі військових дій.

Також лідери країн створять робочу групу по боротьбі з наркотиками для здійснення співпраці в боротьбі з ними. Водночас буде збільшено кількість авіарейсів між Китаєм і США. 

Варто відзначити, що високопоставлений американський чиновник підтвердив в коментарі CNN, що Байден і Сі Цзіньпін досягли консенсусу щодо обмеження виробництва фентанілу й відновлення військового зв'язку між країнами.

Своєю чергою лідер Китаю запевнив Джо Байдена в тому, що КНР не має планів розпочинати воєнні дії проти Тайваню в найближчі роки, пише Reuters. Проте, за словами американського чиновника, він "все ж таки виклав умови, за яких можливе застосування сили". Про що саме йдеться, чиновник не уточнив. Водночас Байден, за словами посадовця, попросив Китай поважати виборчий процес на Тайвані.

Відомо, що сама зустріч тривала трохи менш як чотири години.

Раніше Джо Байден та Сі Цзіньпін підбили підсумки переговорів. Лідер США заявив, що під час зустрічі зі Сі Цзіньпіном було досягнуто "реального прогресу".

Зазначимо, що востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачились на полях саміту "Групи двадцяти" у листопаді 2022 року, а до Штатів китайський лідер не приїжджав останні чотири роки, передусім у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявляв, що його метою під час переговорів з главою Китаю Сі Цзіньпіном є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включно з контактами між військовими. Між обома країнами в останні роки виникли непрості відносини через загострення геополітичних протиріч у Південно-Східній Азії, зокрема питання Тайваню, економічну конкуренцію, а також повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.11.2023 05:57