Фото: Офіс президента України

Зустріч Зеленського і Байдена у Вільнюсі: про що говоритимуть президенти

В Офісі президента озвучили ключові теми переговорів президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена, які зустрінуться у Вільнюсі під час саміту НАТО 12 липня. Глави держав поспілкуються про постачання озброєння, програш Росії у війні, а також про економічну підтримку України.

Про це розповів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі "Радіо Свобода".

"Крім НАТО, ще питання пришвидшеного постачання зброї, ми ж бачимо, що до наступальних операцій, які нам необхідні інструменти додаткові, тобто і авіаційний компонент, і далекобійна ракета. Це друге питання. Третє питання – це все ж таки питання про програш РФ. Це навіть філософське, доктринальне питання, чому Росія має обов’язково програти, чому це вигідно демократичному світу, як має виглядати Росія після програшу, і чому не треба цього лякатися, і чому в принципі Путін не контролює РФ, не є сильним президентом", — сказав Подоляк.

Серед іншого Зеленський планує порушити тему економічної підтримки України. Подоляк зазначив, що і є також багато інших тем для розмови.

Чим важливий саміт у Вільнюсі для України

У вівторок, 11 липня, у Литві стартував саміт країн-членів НАТО. Лідери країн-членів Альянсу в першу чергу будуть ухвалювати багаторічну програму підтримки для досягнення повної сумісності Збройних сил України та НАТО. Також результатом саміту має стати виведення на якісно новий рівень політичних відносин між НАТО та Україною.

Найголовнішим рішенням має стати членство України в НАТО. Учасники саміту озвучать перспективи членства України в Альянсі в підсумковому документі. 

Україна ж очікує від НАТО єдності в питанні підтримки членства України, узгодження оборонних пакетів підтримки та отримання гарантій безпеки, які необхідні країні, поки вона не стала повноправним членом Альянсу.

Нагадаємо, у Вільнюсі активно готувались до саміту НАТО. По всій столиці Литви розклеєні банери та надписи на підтримку України та її членства в Альянсі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2023 12:03