Фото: Національна поліція України

"Люди зустрічали оплесками": поліцейські пригадали, як рік тому входили у звільнений Херсон (фото)

Вчора, 11 листопада минув рівно рік з деокупації Херсона. Місцеві жителі зустрічали українських поліцейських оплесками, коли ті заходили у звільнене від російських загарбників місто.

Про це повідомляє Національна поліція України. За даними правоохоронців, у цей день вулиці Херсона були залюднені.

Командир роти поліції особливого призначення ГУ НПУ в Херсонській області Руслан Причепа пригадує, що люди спочатку не розуміли, що відбувається.

"У мене на пікапі на бортах сиділи два кулеметники і вони підняли прапор і тоді повністю всі вулиці були залюднені. Люди підходили до дороги, щоб зустріти нас оплесками", — сказав поліцейський.

У Нацполіції наголосили, що для Руслана Причепи дата звільнення Херсона стала історичною. Адже саме він рано-вранці 11 вересня минулого року встановив державний прапор на приміщенні ГУ НПУ в Херсонській області. Саме з того моменту почала ширитися інтернетом і в соцмережах новина про визволення Херсона. Проте в місті ще були ворожі диверсанти. 

"Кожне перехрестя для нас було в очікуванні засідок і ДРГ", — згадує правоохоронець.

Деокупація Херсона

Бої за Херсон почалися після повномасштабного вторгнення РФ до України 24 лютого 2022 року. Наступ російських окупаційних військ на Херсон розгортався з півдня, з напрямку тимчасового окупованого Кримського півострова. 1 березня вони прорвалися до обласного центру за допомогою бронетехніки та окупували місто. Після цього почалася підготовка до псевдореферендуму для створення маріонеткового утворення та "приєднання" до РФ, що незаконно відбулося 30 вересня. У ході контрнаступу на Півдні, 11 листопада 2022 ЗСУ визволили Херсон, відкинувши російські війська на лівий берег Дніпра.

Нагадаємо, Збройні сили України, ймовірно, перерізали дорогу Олешки — Нова Каховка у Херсонській області. Через це у російських окупантів можуть бути серйозні логістичні проблеми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.11.2023 15:29