Фото: Офіс президента

Звання Героя України присвоюватимуть по-новому: Зеленський змінив статут

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до Статуту звання Герой України. Відтак, тепер попередній розгляд подань про присвоєння найвищого державного звання здійснюватиметься експертною групою при Комісії державних нагород та геральдики.

Відповідний указ №274/2023 опубліковано на сайті президента.

Зазначається, що Зеленський ухвалив таке рішення, аби кожен геройський вчинок громадян, які брали участь в обороні України, захисті безпеки населення та інтересів держави, не залишився без уваги, був окремо розглянутий і відзначений на найвищому рівні.

"Велика кількість звернень та електронних петицій щодо присвоєння тому чи іншому нашому захисникові звання Герой України говорить про те, що це питання потребує упорядкування. Тож було вирішено передбачити спеціальний дорадчий орган  експертну групу. До неї увійдуть військове керівництво нашої держави, командувачі родів військ та ОСУВ, представники правоохоронних відомств, які розглядатимуть кожен героїчний вчинок окремо та вноситимуть подання про присвоєння державних нагород", — зауважив гарант.

Комісія буде сформована з представників Міноборони, апарату головнокомандувача ЗСУ, Генштабу ЗСУ, командувань видів та родів військ, командувань оперативно-стратегічних угруповань військ, МВС, Нацгвардії, ДПСУ, ДСНС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держспецзв’язку, УДО та ОП. Окрім того, підготовка матеріалів на засідання Комісії та організаційне забезпечення її діяльності, робочих, експертних груп Комісії має здійснюватися Департаментом з питань громадянства, помилування, державних нагород ОП.

У випадках, коли статутами та положеннями про державні нагороди передбачений попередній розгляд подань про відзначення держнагородами експертними групами Комісії, матеріали вносяться на розгляд Комісії разом з висновком відповідної експертної групи. Представники експертної групи будуть розглядати кожен героїчний вчинок окремо та вносити подання про присвоєння держнагород.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила рішення про повернення доплат військовим у розмірі 30 тисяч гривень. Підвищене грошове забезпечення діятиме до кінця воєнного стану. Згодом нардеп Володимир Цабаль вніс у парламент постанову, якою заблокував виплати.

Раніше у Генштабі ЗСУ пояснили, що додаткова грошова винагорода нараховується залежно від районів бойових дій та складності завдань, які виконують бійці. Солдат, який несе службу і захищає країну від агресора, ризикуючи власним життям і здоров’ям, виконує завдання у надскладних умовах, має бути високо мотивованим.

Водночас 2 травня очільник Міністерства оборони України Олексій Резніков й головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликали парламент відкласти розгляд законопроекту про повернення 30 тисяч військовим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.05.2023 15:27