Фото: Офіс президента України

Звільнення усіх військкомів: Зеленський пояснив важливе рішення

У четвер, 17 серпня, президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 11 серпня 2023 року "Про результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних сил України". Зокрема, йдеться про рішення замінити обласних військкомів офіцерами, які беруть участь у бойових діях.

У вечірньому відеозверненні очільник держави пояснив важливість такого рішення. Він зазначив, що у роботі військкоматів, особливо у період дії воєнного стану, потрібні "раціональність та вміння дати фронту саме таких людей, які можуть посилити українську оборону".

"Воїни, які реально пройшли бойові дії, які реально розуміють, як і кого треба відбирати для наших сил оборони й безпеки, – саме такі воїни будуть керувати роботою територіальних центрів комплектування. Цій системі потрібна гідність. Цій системі потрібна раціональність. Цій системі потрібне вміння дати фронту саме таких людей, які можуть посилити нашу оборону", — наголосив Зеленський.

Він додав, що у кожній бойовій бригаді, які відвідав цього тижня, воїни говорили про проблеми з комплектуванням.

"Початок цих проблем — зокрема те, як працюють військкомати. Їхня робота має стати іншою. І стане. Завдяки бойовим офіцерам", — відзначив президент.

Перевірка військкомів

В Україні триває перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Вона розпочалася після викриття незаконного збагачення колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова.

Правоохоронці сформували базу, до якої ввійшли 1800 керівників і заступників керівників ТЦК. Однак у Національному агентстві з питань запобігання корупції розповіли, що провести перевірки абсолютно всіх складно, тому вони застосовують "ризикоорієнтований підхід" і дивляться насамперед на регіони, які, на думку агентства, мають найбільші ризики.

Згодом президент України Володимир Зеленський заявив, що попередні результати перевірки очільників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — "невтішні".

В Офісі генерального прокурора зазначали, що правоохоронці розпочали досудове розслідування щодо територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в 11 областях. За даними слідства, вони організовували ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, 11 серпня президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони України. Під час нього заслухали інформацію про результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Глава держави заявив, що буде звільнено усіх керівників обласних ТЦК.

За підсумками наради Рада нацбезпеки рекомендувала призначити на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, але після проходження ними перевірки СБУ. Офісу генерального прокурора спільно з НАЗК та ДБР доручили вжити додаткових заходів із протидії вчиненню корупційних правопорушень посадовцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 00:15