Фото: Департамент поліції міста

Пробив стелю та пом'яв підлогу: у США на будинок впав метеорит

В американському місті Гоупвел у штаті Нью-Джерсі шматок метеорита впав прямо на житловий будинок. Космічному каменю 4,6 млрд років.

Про це повідомляє видання Space.

Камінь, який впав на американський будинок, має 15 см висоти та 10 см ширини та вагу 0,9 кг. Зазначається, що він врізався у будинок, зробивши в стелі дві дірки та пом'явши дошки на підлозі. Коли його виявила місцева мешканка Сьюзі Коп у спальні її батька, метеорит був ще теплим.

Рятувальники очистили будинок від будь-яких шкідливих радіоактивних залишків, власники оселі передали космічний камінь до місцевого коледжу для подальшої перевірки. Дослідники з’ясували, що камінь існує з початку нашої Сонячної системи та являє собою фрагменти, що залишилися від її створення.

"Камінь перебуває у відмінному стані та є одним із дуже невеликої кількості подібних падінь хондритів, відомих науці", — сказав Магі.

Верхній шар метеорита має почорнілу кірку товщиною кілька міліметрів від часткового згоряння в атмосфері Землі. За допомогою ручної лінзи, призначеної для уважного розгляду каменів, команда фізиків виявила, що мінерали метеорита мають блакитний і сірий кольори з невеликою кількістю інших змішаних металів.

метеорит у США

Фото: Коледж Нью-Джерсі

За попередніми оцінками, метеорит є хондритом класу LL-6, який містить менше заліза, ніж інші представники своєї родини, і принаймні на 30-40% щільніший за найпоширеніші гірські породи на Землі, такі як сланець або граніт.

"Тож було зрозуміло, що це не земний камінь", — сказав Мегі.

Ще до того, як космічний камінь порушив земну атмосферу, він був підданий сильному нагріванню в космічному просторі, що сильно змінило його структуру та склад.

Нагадаємо, ввечері 19 квітня у низці областей України оголосили повітряну тривогу. Моніторингові пабліки повідомляли про повітряні цілі у небі над країною. Тоді ж жителі столиці помітили яскравий спалах у небі.

Пізніше вчені встановили, що яскравий спалах над Києвом 19 квітня був викликаний падінням метеора. Його маса була 200-300 кг і діаметром пів метра.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.05.2023 20:56