Фото: "Слово і діло"

РПЦ планує передати Угорщині ще одну групу українських полонених без погодження з Києвом, — ЗМІ

Угорщина планує домовитися із Росією про те, щоб забрати у серпні з полону ще одну групу українських військових-закарпатців. При цьому погодження із Києвом щодо такої угоди не було, але орієнтовно 8-11 серпня представники Угорщини мають візит до РФ. 

Про це повідомляє "РБК-Україна" із посиланням на джерела в українських спецслужбах.

"Мета візиту — це, зокрема, обговорення чергового раунду передачі українських військовополонених, які мають "угорське походження". Як і минулого разу, все відбувається без участі й погодження з Україною, без правових підстав, що є грубим порушенням Женевських конвенцій і міжнародного гуманітарного права", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що угода, як і попереднього разу, відбудеться за посередництва Російської православної церкви. Зі сторони Росії у перемовинах виступатиме член синоду РПЦ, митрополит Волоколамський Антоній (Антон Юрійович Севрюк).

А відбиратимуть військових із Закарпаття, які потрапили в полон, російські спецслужби. Попередньо відомо, що можуть звільнити групу з 10-15 військових.

Разом з тим є інформація, що Угорщина ставить умову, аби під звільнення потрапили лише ті військові, які є представниками угорської нацменшини в Україні, а також обов'язково знають угорську мову. 

Нагадаємо, у червні Росія передала Угорщині 11 українських військовополонених. Посередником у передачі полонених виступила Російська православна церква.  Українська влада про таку угоду між двома країнами не знала. І навіть згодом Угорщина не пішла на конструктивний діалог з Україною щодо цього інциденту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.07.2023 12:46