Фото: Starlink

SpaceX ввела нові обмеження на роботу терміналів Starlink для ЗСУ: деталі

SpaceX ввела нові обмеження на роботу терміналів Starlink для Збройних сил України. Зокрема, тепер їхня дія обмежена не лише у зоні бойових дій та на окупованих територіях, але також під час руху на суходолі зі швидкістю понад 100 км/год чи під час використання на воді.

Про це повідомляє The Economist з посиланням на українського військового розвідника.

За даними видання, використання терміналів Starlink для ЗСУ є надзвичайно важливим. Близько 20 тисяч терміналів Starlink використовуються для наведення та коригування артилерії, координації маневрів, ведення аеророзвідки та забезпечення зв’язку між підрозділами у важкодоступних місцях.

Крім того, на початку повномасштабного вторгнення саме супутники забезпечували зв’язок під час атаки на Чорноморський флот за допомогою морських безпілотників, коли було підбито фрегат "Адмірал Макаров".

Проте, як зауважили у виданні, з часом Маск почав обмежувати роботу терміналів на полі бою і пояснює це тим, що не хоче розширювати подальшу ескалацію конфлікту та початок Третьої світової.

Тепер стало відомо, що Starlink також використовує геофіксацію для блокування використання своїх терміналів над водою і коли приймач рухається зі швидкістю понад 100 км/год.

"Ви можете покласти термінал в човен на морі — і він просто перестане працювати", — розповів український розвідник.

Через це українські військові мають покладатися на інші, дорожчі системи зв’язку.

Нагадаємо, 16 березня у Starlink почали тестувати новий супутниковий інтернет-сервіс, який дозволить "підключатися практично з будь-якої точки світу". Цей сервіс називається "глобальним роумінгом" або Global Roaming Service.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 21.03.2023 18:46