40% поляків, ймовірно, підтримали б вихід країни з ЄС

17 ЖОВТНЯ 2021 17:15

40% поляків підтримують вихід Польщі з ЄС в звязку з конфліктом між польським урядом та Європейською Комісією стосовно пріоритетності національного законодавства. 

Про це свідчать дані опитування польського видання Реч Посполита

Наразі польський уряд перебуває у суперечці з Європейською Комісією. Остання ставить під сумнів реформу судів у Польщі.  На думку Єврокомісії, реформа Національної ради судової влади та Верховного суду підриває незалежність польських судів. 

Польський уряд підкреслює, що ЄС не має компетенції у сфері судової влади в державах-членах, а спроби вплинути на форму судової реформи в Польщі є спробою поза договором розширити компетенцію європейських інституцій.

Суперечка Польщі з ЄС була ще більш поглиблена рішенням Конституційного трибуналу, який на прохання прем’єр-міністра постановив, що елементи Договору про Європейський Союз несумісні з польською Конституцією. На думку опозиції, це рішення є кроком до виходу Польщі з ЄС.

У свою чергу уряд називає всі пропозиції polexit фейковими новинами.

Європейська Комісія досі не схвалила Національний план реконструкції, на підставі якого кошти з Фонду реконструкції ЄС мають виділятися Польщі для відновлення економіки після пандемії. Однією з причин затримки затвердження фінансування було, зокрема, очікування Комісії на вищезгадане рішення Конституційного трибуналу.

Світ, 17.10.2021 17:15