Фото ілюстративне зі соцмереж

Абітурієнтів закликають перевіряти, чи має заклад освіти ліцензію на освітню діяльність: як це можна зробити

В Україні абітурієнтів закликають перевіряти ліцензію навчальних закладів перед початком вступної кампанії.

Про те, як це зробити розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

"Все менше часу залишається до початку нової вступної кампанії. Міністерство освіти та науки України вже затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році та Порядок прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти у 2024 році", — написав він у Facebook.

Горбачов нагадав, що з 14 березня до 11 квітня триває реєстрація абітурієнтів для складання національного мультипредметного тесту. За його словами, частина абітурієнтів вже обрали заклад освіти, до якого хочуть вступати, та спеціальність і освітню програму, а частина абітурієнтів ще роблять цей важливий життєвий вибір.

"Здається, минули часи, коли заклади вищої освіти приймали студентів на навчання, не маючи ліцензії та/або не маючи акредитації освітніх програм. Але, на жаль, знову трапляються випадки, коли студенти кілька років навчаються у закладі освіти, а потім не можуть отримати диплом, тому що їх освітня програма виявилася не акредитованою", — підкреслив освітній омбудсмен.

Також він попередив, що диплом видається тільки якщо освітня програма акредитована та її сертифікат про акредитацію діє на момент випуску здобувачів освіти. Тобто, якщо заклад вищої чи фахової передвищої освіти не має ліцензії на здійснення освітньої діяльності, то він не може видати диплом студенту.

Обираючи заклад вищої чи фахової передвищої освіти, необхідно враховувати наступні моменти:

  • де перевіряти наявність ліцензії закладу освіти;
  • перевірка наявності акредитації освітніх програм на вебсайті закладу;
  • відсутність інформації про ліцензію та акредитацію програм може бути ознакою недоброчесності;
  • перевірка на державних сайтах ЄДЕБО ТА НАЗЯВО;
  • особливості перевірки: наявність сертифіката про акредитацію освітньої програми та термін його дії.

Де можна перевірити наявність ліцензії

Перш за все шукати та перевіряти інформацію про акредитацію освітньої програми слід на сайті закладу вищої чи фахової передвищої освіти. При цій перевірці обов’язково слід звертати увагу на наявність сертифіката про акредитацію освітньої програми та термін його дії. Але на сайті не всіх закладів освіти є інформація про термін дії сертифіката.

Також перевірити акредитацію та сертифікат можна на сайті Єдиної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО):

  • на головній сторінці ЄДЕБО слід вибрати поле "Реєстр суб’єктів освітньої діяльності";
  • на карті або в переліку під картою потрібно обрати область, де розташований заклад освіти;
  • обрати назву закладу вищої чи фахової передвищої освіти;
  • натиснути на віконечко "Ліцензії ВО", що розташоване під загальною інформацією про заклад;
  • буде опубліковано освітні програми, які акредитовано, спеціальність (спеціалізацію), яку акредитовано, освітні програми, які не ліцензовано/не акредитовано, освітні програми, термін дії акредитації яких закінчився, а також терміни дії сертифіката освітньої програми.

Нагадаємо, Український центр оцінювання якості освіти інтегрував "Дію", щоби вступники могли зареєструватися на НМТ швидше та зручніше. Для цього абітурієнту потрібно мати ID-картку чи закордонний паспорт у "Дії", а також активувати "Дія.Підпис".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.03.2024 21:15