Фото ілюстративне зі соцмереж

Деякі вищі навчальні заклади України можуть підвищити вартість навчання

Вартість навчання В Україні на контрактній формі на деяких спеціальностях може підвищитися. Найкращі виші розглядають такий варіант. Однак це не означає, що хтось може залишитися без гідної освіти.

Про це заявив заступник міністра освіти України з питань вищої освіти Михайло Винницький в інтерв’ю "Укрінформу". За його словами, міністерство передбачило систему соціальних грантів, пов'язану з матеріальним станом сім'ї.

Він наголосив, що для здібних дітей зі сільської місцевості, дітей-сиріт, дітей учасників бойових дій передбачили соціальні гранти. Вони покриватимуть різницю між отриманим грантом і вартістю навчання. Крім того, передбачать пільгові кредити.

Винницький також розповів, що в законопроєкті про індивідуальні освітні траєкторії, який невдовзі має погодити Верховна Рада, передбачено, що студент зможе регулювати свій темп навчання.

Не виключається ситуація, за якою студент, який не підпадає під соціальний грант і не захоче брати пільговий кредит, отримає грант 50 тисяч гривень, але захоче йти на програму, де контракт коштує 70 тисяч. Тоді він зможе влаштуватися на роботу, щоби заробити відшкодування цієї різниці,

Посадовець додав, що індивідуальні освітні траєкторії передбачають, що можна зменшити ту кількість кредитів, яку необхідно набрати кожного року, та "розтягнути" бакалаврат, наприклад, на п’ять років.

Нагадаємо, що Міністерство освіти та науки має намір запровадити нову систему вступу для абітурієнтів на навчання за державним замовленням. Зокрема, "бюджетних" місць стане більше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.01.2024 10:36