Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Державні гранти та навчання у кредит: в Україні планують запустити масштабну реформу освіти

В Україні у 2024 році планують змінити підхід до вищої освіти та запустити масштабну реформу. Зокрема розглядають надання державних грантів та навчання у кредит.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

"Цьогоріч плануємо запустити масштабну реформу вищої освіти. Зараз є навчання на бюджеті і за контрактом. Ми пропонуємо змінити такий підхід, аби охопити державною підтримкою якнайбільше студентів", — заявив він.

За його словами, у майбутньому студенти зможуть здобувати вищу освіту "за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання". 

"Державне замовлення — це повністю безоплатне навчання студента за бюджетні кошти. Одночасно ми запроваджуємо модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання", — пояснив прем'єр-міністр.

Шмигаль додав, що зараз 60% студентів навчається на контракті.

"Наша мета — щоб 60% студентів отримували різні види державної підтримки: держзамовлення, гранти, ваучери або, в майбутньому, пільгові кредити", — заявив він.

Крім того, Шмигаль заявив, що серед новацій, які пропонує уряд, — встановлення спеціальних умов прийому на навчання в університетах для ветеранів, дітей загиблих українських героїв, дітей з інвалідністю, дітей сиріт та інших пільгових категорій.

"Вища освіта має стати більш якісною і більш доступною для тих, хто цього дійсно прагне", — додав очільник уряду.

Нагадаємо, 22 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект про визнання результатів навчання осіб, які проживають на окупованих територіях. Він допоможе людям, які переїхали на підконтрольну Україні територію, позбутися труднощів із працевлаштуванням або продовженням навчання через відсутність українських документів про освіту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.01.2024 17:34