В Україні визнають освіту людей, отриману в окупації: як це відбуватиметься

Верховна Рада ухвалила законопроект про визнання результатів навчання осіб, які проживають на окупованих територіях (№9591). Він допоможе людям, які переїхали на підконтрольну Україні територію, позбутися труднощів із працевлаштуванням або продовженням навчання через відсутність українських документів про освіту.

Про це повідомив ініціатор документа, народний депутат від "Слуги Народу" Роман Грищук. За його словами, завдяки закону запроваджується механізм атестації для підтвердження здобутих знань та вмінь.

"Ми не визнаємо жодного документа, виданого на окупованій території, але ми можемо визнати знання, які українці отримали, перебуваючи в окупації", — пояснив він.

Зокрема, ухвалення законопроекту дає можливість атестації для визнання освітніх результатів осіб, які навчалися на тимчасово окупованих територіях України.

"Визнання максимум до 75% освітніх кредитів ЄКТС (Європейської кредитно трансферно-накопичувальної системи) для здобуття вищої освіти. А також безумовне вивчення українознавчого компонента: української мови, історії України для всіх, хто отримував знання на окупованих територіях", — зазначив Роман Грищук.

Суспільство, 22.11.2023 13:17