Фото: pon.org.ua

В Україні можуть запровадити нову систему вступу на "бюджет": що зміниться

Міністерство освіти та науки має намір запровадити нову систему вступу для абітурієнтів на навчання за державним замовленням. Зокрема, "бюджетних" місць стане більше.

Про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

"Уряд підтримав відповідний законопроєкт. Нині на бюджеті навчається приблизно 40% вступників, решта  на контракті. Наша мета  відійти від "чорно-білого" поділу "бюджетник-контрактник" і збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти у формі грантів", — розповів Лісовий.

За словами очільника МОН, за новими правилами, залежно від результатів ЗНО/НМТ вступники будуть отримувати державний грант. Він частково або повністю покриватиме вартість навчання в ЗВО.

Водночас система держзамовлення збережеться для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, енергетики тощо. Так само збережуться пільги для вступників із вразливих категорій.

Відтак, у МОН очікують, що протягом п'яти років після ухвалення закону від 60 до 70% студентів здобуватимуть частково чи повністю безкоштовно, а решта 30-40% — на основі контракту.

В Україні реформують систему освіти

Інфографіка:МОН

Як зараховуватимуть на бюджет та контракт

Якщо нову систему вступу в Україні все ж запровадять, то до конкурсного балу буде додаватися ще й попит держави на конкретну спеціальність. Натомість зараз зарахування на "бюджет" залежить від конкурсного бала та пропозицій університетів щодо обсягів підготовки фахівців.

Зміни відбудуться і для тих абітурієнтів, які навчатимуться за контрактом, тобто на платній основі. Зокрема, плата за навчання здійснюватиметься:

  • на принципах повного чи часткового співфінансування з державою
  • за кошти пільгових кредитів
  • за власні кошти.

Нагадаємо, 22 листопада Верховна Рада ухвалила законопроект про визнання результатів навчання осіб, які проживають на окупованих територіях. Він допоможе людям, які переїхали на підконтрольну Україні територію, позбутися труднощів із працевлаштуванням або продовженням навчання через відсутність українських документів про освіту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.01.2024 15:07