Фото: МЗС

"Абсолютно не закрите": Кулеба прокоментував рішення про надання Україні ракет ATACMS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував можливість ухвалення рішення у Сполучених Штатах Америки щодо передачі Україні далекобійних ракет ATACMS.

Про це Кулеба заявив під час спілкування з журналістами в Києві, передає "Укрінформ".

"Це рішення відкрите. Воно абсолютно не закрите. В останній розмові з державним секретарем США ми це обговорювали. Він підтвердив, що вони проводять аналіз деяких моментів, пов'язаних із застосуванням, кількістю, щоб ухвалити остаточне рішення", — зазначив Кулеба.

Водночас очільник МЗС додав, що Велика Британія і Франція вже надали Україні далекобійні ракети Taurus.

"Буде більш ніж природно, якщо Німеччина і США доєднаються до цієї коаліції", — додав міністр закордонних справ.

Ракети ATACMS: що відомо

Сполучені Штати Америки поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. У Пентагоні заявляють про брак запасів. Концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни. 

ракети ATACMS

Фото: CC0 / U.S. Army

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

Нагадаємо, раніше голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявляв, що Сполучені Штати наразі не мають рішення щодо передачі Україні тактичних ракетних систем ATACMS. Остаточне слово має сказати президент США Джо Байден.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.09.2023 18:59