Фото: 2plus2.ua

Американці створили зашифровані чати для переговорів із ЗСУ: для чого це потрібно

Військові США створили таємні чати для переговорів із солдатами Збройних сил України, які перебувають на фронті. Таким способом американські спеціалісти консультують українських воїнів щодо технічного обслуговування західної зброї, 

Про це повідомляє Associated Press.

Американський офіцер запевняє, що солдати ЗСУ використовують західну техніку несподіваними способами, що дає змогу більше дізнатися про можливості тих чи інших видів зброї під час ведення бою.

Зазначається, що дана ініціатива є продовженням військової підтримки США, яка постійно розширюється. В Україну постійно надходять нові види озброєння, тому гостро стоїть питання щодо його обслуговування з українського боку.

"Оскільки ні США, ні інші країни НАТО не надсилатимуть війська в країну для надання практичної допомоги — через побоювання бути втягнутими у прямий конфлікт з Росією — вони звернулися до віртуальних чатів", — йдеться у джерелі.

У найближчому майбутньому штат консультантів планують розширити з 50 до 150 осіб. З осені 2022 року кількість зашифрованих ліній чату зросла більш ніж у три рази. Команда повинна збільшуватися в міру надходження до України дедалі складніших видів техніки.

Співробітники "гарячої лінії" розповіли, що українські військові часто ставлять питання про ремонт гаубиць.

"У багатьох випадках нам дзвонять прямо з передової, і ви намагаєтеся допомогти усувати неполадки, наскільки це можливо", — сказав один із консультантів.

Американські військові також зазначають, що ЗСУ використовують західну техніку на межі її можливостей.

"Вони використовують ці системи способами, на які ми не очікували. Ми насправді вчимося у них, бачачи, скільки можуть витримати ці системи зброї, і де межа", — сказав журналістам один з офіцерів.

Джерело повідомляє, що солдати ЗСУ неохоче відправляють виведену з ладу техніку на ремонт за кордон, бажаючи усувати неполадки самостійно.

Раніше повідомлялось, що посадовці США нібито обговорюють із Пентагоном постачання винищувачів F-16 в Україну. Остаточне рішення ще не ухвалено.

Війна, 14.02.2023 08:57