Американці випробували дистанційне керування для винищувачів

05 ЛЮТОГО 2020 19:13

Американський концерн Boeing спільно з ВМС США провів випробування системи дистанційного пілотування палубних винищувачів F/A-18E/F Super Hornet і літаків радіоелектронної боротьби EA-18G Growler.

Згідно з повідомленням концерну, в випробуваннях використовувалися три EA-18G, два з яких керувалися дистанційно оператором з третього літака. Випробування визнані успішними.

Виконання бойових завдань нерідко передбачає необхідність заходу в небезпечну зону з ризиком втратити екіпаж бойового літака. Крім того, ВПС і ВМС США відчувають дефіцит льотчиків, який негативно впливає на боєздатність. Передбачається, що дистанційне керування дозволить вирішити ці та деякі інші проблеми.

Відбулися випробування були демонстраційними, тобто були покликані показати військовим концепцію дистанційного керування декількома бойовими літаками. В цілому під час випробувань були виконані чотири польоту, в ході яких дистанційно керовані літаки виконали 21 завдання. Подробиці не розкриваються.

Метою демонстраційних випробувань було показати, що дистанційно керовані літаки радіоелектронної боротьби EA-18G, які також можуть вести радіоелектронну розвідку, здатні розширити зону розвідки без необхідності пілотованого літака з екіпажем заходити в небезпечну зону. В дистанційно керованих літаках EA-18G під час польоту перебували льотчики. Вони повинні були перехопити управління в разі, якби оператор втратив контроль над їх літаками.

Технології, 05.02.2020 19:13