Американці випустять універсальний повнорозмірний екзоскелет

04 СІЧНЯ 2019 11:42

Американська компанія Sarcos Robotics до кінця 2019 року закінчить розробку серійної версії повнорозмірного цивільного екзоскелета Guardian XO, який призначений для вирішення широкого спектра завдань, повідомляє IEEE Spectrum. Екзоскелет не вимагає специфічних навичок для управління і підтримує гарячу заміну акумулятора.

Сьогодні екзоскелети розробляються для військових, будівельників, інвалідів, вантажників і навіть спортсменів. Проте, в переважній більшості випадків серійно випускаються моделі заточені під конкретно виконувану задачу, а тому мало схожі на повнорозмірні роботизовані костюми з наукової фантастики. Робототехнічна компанія Sarcos Robotics, однак, планує завершити розробку повнорозмірного екзоскелета вже до кінця 2019 року, а в 2020 році почати постачання серійної версії.

На відміну від більшості серійних екзоскелетів, Guardian XO підсилює не частина тіла (наприклад, тільки руки, спину або ноги), а весь корпус працівника цілком. Базова версія дозволить оператору без праці піднімати вантажі масою до 35 кілограмів, а посилена - до 90 кілограмів. Співвідношення посилення становить 20 до 1, тобто 90-кілограмовий вантаж буде відчуватися працівником як чотири з половиною кілограми в руках.

Екзоскелет не вимагає від оператора навичок управління - датчики в конструкції пристрою зчитують напрямок руху і визначають задіяні суглоби, тому екзоскелет самостійно копіює рух оператора. Від однієї батареї, за словами розробників, пристрій працює до восьмої години, додатково екзоскелет підтримує гарячу заміну акумулятора, що позбавляє від необхідності ставити на зарядку все пристрій.

Екзоскелет Guardian XO позиціонується як універсальне промислове рішення, яке буде поставлятися виробником як готового сервісу з обслуговуванням, але конкретна ціна оренди поки що не уточнюється. Восени 2018 року розробники завершили збірку прототипу, а першим клієнтам екзоскелети відправляться в 2020 році.

Екзоскелет - не перший робото-технічний продукт Sarcos Robotics. У 2017 році компанія представила робота Guardian GT, керованого за допомогою окремого екзоскелета-контролера і окуляри віртуальної реальності.

Робот може піднімати до 450 кілограмів, а кожна рука має сім ступенів свободи, за рахунок чого пристрій може виконувати досить складні рухи.

Технології, 04.01.2019 11:42