Американці вивчать можливість розміщення протиракетного комплексу в космосі

17 СІЧНЯ 2019 12:16

Адміністрація президента США підготувала огляд основних перспектив розвитку протиракетної оборони країни, повідомляє Defense News.

В новому документі американська влада пропонує вивчити можливість розміщення ракет-перехоплювачів системи протиракетної оборони в космосі.

Траєкторію польоту міжконтинентальної балістичної ракети можна поділити на три ділянки: розгінний, заатмосферний і термінальний. На розгінному - носій набирає штатну швидкість і виходить за межі атмосфери, потім двигуни ракети вимикаються і проводиться наведення на ціль і від'єднання бойового блоку. На термінальному ділянці бойової блок (і помилкові цілі, якщо вони передбачені конструкцією балістичної ракети) входять в атмосферу і падають на ціль.

На першій ділянці ракета найбільш вразлива, оскільки ще не встигла набрати штатну швидкість. На другій носій теж досить вразливий, однак за межами атмосфери складність перехоплення полягає у виборі способу поразки - звичайний вибух тут не підходить.

На термінальній ділянці перехоплення бойових блоків технічно можливе, але цей варіант є найменш сприятливим з кількох причин, однією з яких є забруднення великих ділянок території уламками збитих ядерних бойових блоків. Крім того, перехоплення бойових блоків може ускладнюватися присутністю в повітрі помилкових цілей.

Ідея з розміщенням протиракет в космосі, пропонована адміністрацією президента США, має на увазі розміщення на орбіті Землі декількох супутників. Кожен такий супутник буде нести десять ракет-перехоплювачів. При виявленні запуску балістичної ракети один із супутників буде запускати по ній ракети-перехоплювачі. Передбачається, що розміщення ракет-перехоплювачів в космосі дозволить підвищити ймовірність перехоплення балістичних ракет.

Як очікується, в найближчі півроку Агентство протиракетної оборони США оголосить запит на інформацію про технології та розробки, які дозволять реалізувати ідею розміщення протиракет в космосі на практиці. Потім агентство проведе тактико-економічну оцінку проекту. У разі, якщо проект розміщення протиракет на орбіті військові фахівці вважатимуть технічно реалізованим і економічно доцільним, агентство може укласти угоди на початок розробки нового ешелону системи протиракетної оборони.

Крім вивчення можливості розміщення ракет-перехоплювачів в космосі, новий документ також передбачає розробку і створення прототипу супутника виявлення пусків балістичних ракет. Передбачається, що угруповання таких супутників дозволить США отримувати ранні попередження про запуски балістичних ракет, а також виявляти гіперзвукові планери, що летять в верхніх шарах атмосфери. Дослідження за проектом почнуться найближчим часом, а випробування першого прототипу нового супутника планується провести на початку 2020-х років.

У документі також розглядається можливість розробки системи оборони від гіперзвукового зброї, а також доопрацювання тактичних корабельних ракет-перехоплювачів SM-3 для перехоплення міжконтинентальних балістичних ракет.

Випробування доопрацьованих протиракет планується провести в 2020 році. Крім того, новий документ передбачає випробування винищувачів F-35 Lightning II в якості елементів системи протиракетної оборони - літаки, зокрема, будуть відповідати за виявлення та супроводження балістичних цілей.

Світ, 17.01.2019 12:16