Американські есмінці-невидимки стануть «вбивцями кораблів»

01 ГРУДНЯ 2018 12:11

Командування ВМС США вирішило змінити завдання, які в складі флоту будуть виконувати перспективні есмінці типу «Зумвалт», спроектовані із застосуванням технологій малопомітної присутності.

Як пише Breaking Defense, якщо раніше кораблі повинні були діяти в прибережній зоні, підтримуючи наступаючі війська і завдаючи ракетні та артилерійські удари по об'єктах противника, то тепер їх переорієнтують на полювання і знищення кораблів далеко від узбережжя. Для цього американські військові мають намір трохи змінити номенклатуру озброєнь есмінців.

Есмінці типу «Зумвалт» спроектовані в рамках концепції більш електричних кораблів. Це передбачає створення корабля, в якому абсолютно все обладнання (крім озброєння) працює на електриці. Американський есмінець оснащений газотурбінними установками і генераторами, що живлять електродвигуни з гребними гвинтами та бортове обладнання. Під час розробки есмінців США були імпортером нафти. Це здорожувало бойові дії за кордоном через необхідність виробляти і доставляти паливо для кораблів.

Переклад всіх агрегатів на роботу на електриці на есмінці дозволяє істотно знизити його масу. Як наслідок, це дозволяє збільшити швидкість повного ходу корабля і його маневреність. Нові есмінці мають 12 електродвигунів, розташованих в кормовій і носовій частині. Завдяки такому розташуванню есмінець здатний розгортатися в більш вузьких місцях, ніж звичайні кораблі такого класу. Есмінець типу «Зумвалт» може розвивати швидкість до 30 вузлів.

Корабель озброєний 20 вертикальними пусковими установками Mk.57 VLS на 80 ракет, двома 155-міліметровими гарматами і двома зенітними знаряддями Mk.110 калібру 57 міліметрів. На есмінці базується один вертоліт SH-60 Sea Hawk.

Спочатку Пентагон планував замовити будівництво 32 есмінців типу «Зумвалт», але через труднощі в розробці як самих кораблів, так і зброї для них, вартість проекту істотно зросла. В результаті військові спершу скоротили замовлення до 24 одиниць, потім до семи і, нарешті, до трьох.

В даний час американські військові проводять випробування двох есмінців типу «Зумвалт», перший з яких буде прийнято на озброєння в 2021 році. Приводом для перегляду бойових завдань для «Зумвалт» стала абсолютна марність їх знарядь калібру 155 міліметрів. Справа в тому, що розробка і установка самих знарядь були зроблені успішно, однак створення далекобійних артилерійських пострілів для них так і не завершилося. Демонстраційні зразки пострілів мали дальність ураження цілей меншу, ніж була обговорена в вимогах ВМС.

Крім того, через низку технічних труднощів, а також з-за різкого скорочення обсягів замовлення на есмінці типу «Зумвалт» вартість одного артилерійського пострілу для корабельних знарядь зросла до одного мільйона доларів. З цих причин ВМС США повністю відмовилися від закупівлі боєприпасів для гармат «Зумвалт».

Згідно з новими планами військових, корабельне озброєння есмінців буде підібрано таким чином, щоб вони могли знищувати інші кораблі в морі.

Зокрема, есмінці отримають проти-корабельні версії крилатих ракет Tomahawk і багатоцільові ракети SM-6.

Крім того, в перспективі есмінці зможуть запускати і проти-корабельні ракети LRASM. Чи будуть демонтовані знаряддя калібру 155 міліметрів, не уточнюється.

Спочатку проект електричних «есмінців майбутнього» припускав і широке використання в складі їх озброєння енергетичної зброї.

Зокрема, кораблі повинні були отримати бойові лазери і рельсотрони, від установки яких пізніше відмовилися. Приводом для цього стала неготовність такої зброї до повноцінного бойового використання і надмірна дорожнеча.

Технології, 01.12.2018 12:11