Американський гангстер Джеймс Балджер убитий у в'язниці

30 ЖОВТНЯ 2018 23:26

Знаменитий американський гангстер Джеймс «Уайти» Балджер був убитий у в'язниці в Західній Вірджинії, в якій відбував довічне ув'язнення.

Як повідомляє газета The Boston Globe з посиланням на власні джерела, нещодавно Балджера перевели з в'язниці штату Оклахома до пенітенціарної установи «Хазлтон» в Західній Вірджинії. У вівторок 89-річного гангстера знайшли мертвим - в убивстві підозрюється інший ув'язнений, також пов'язаний з мафією.

У 1970-1990 роках Балджер фактично керував злочинним світом Бостона, очолюючи велике ірландське злочинне угруповання. При цьому «Уайти» був також і таємним інформатором ФБР, періодично надаючи бюро інформацію про інших босів мафії. Натомість бостонське відділення ФБР забезпечило Балджеру прикриття і не привертало його до відповідальності.

У 1990-х бостонської мафією впритул зайнялося федеральне Управління США по боротьбі з розповсюдженням наркотиків, яке спільно з місцевою поліцією провело щодо Балджера власне розслідування, не повідомивши ФБР.

У 1994 році Балджер втік і довгий час успішно переховувався від американської влади, які призначили за нього нагороду в 2 млн доларів і включили в десятку головних неспійманих злочинців.

Нарешті, в 2011 році гангстера вдалося виявити і заарештувати в Санта-Моніці, штат Каліфорнія. У 2013 році суд визнав Балджера винним в 11 вбивствах, скоєних у 1970-х і 1980-х роках, і засудив до двох довічних термінів.

Вважається, що Балджер став прототипом головного героя кінострічки «Відступники» (2006) режисера Мартіна Скорсезе. Крім того, в 2015 році на екрани вийшов фільм «Чорна меса», що розповідає про життя гангстера. Роль «Уайти» виконав актор Джонні Депп.

Світ, 30.10.2018 23:26