Фото: aa.com.tr

Американський сенатор закликав визнати Росію державою-спонсором тероризму

Сенатор Ліндсі Грем хоче визнати Росію державою-спонсором тероризму після смерті російського опозиціонера Олексія Навального. У нього є підтримка сенаторів щодо цього питання.

Про це повідомляє Politico.

Видання нагадало, що Навальний, який є найвідомішим із противників президента Росії Володимира Путіна, помер 16 лютого у в’язниці суворого режиму поблизу Полярного кола в Росії. У той час як у тюремній службі заявили, що він помер після втрати свідомості після прогулянки, відразу ж виникли припущення, в тому числі від президента Джо Байдена та президента України Володимира Зеленського, що за смертю Навального стоїть Путін.

"Навальний був одним із найсміливіших людей, яких я коли-небудь зустрічав. Коли він повернувся до Росії, він повинен був знати, що його вб’є Путін, і він був убитий Путіним", — сказав Грем 18 лютого під час інтерв’ю на каналі CBS Face the Nation.

Ліндсі Грем наголосив, що знайшов підтримку у цьому питанні серед сенаторів.

"Чому б нам не зробити це: я щойно розмовляв з двома сенаторами-демократами. Зробімо Росію державою-спонсором тероризму згідно із законодавством США. Змусьмо їх заплатити за вбивство Навального", — сказав сенатор.

Сполучені Штати зараз називають державами-спонсорами тероризму чотири країни: Кубу, Північну Корею, Іран і Сирію. Позначення супроводжується низкою санкцій, у тому числі обмеження іноземної допомоги та заборону на експорт і продаж оборонної продукції.

Грем заявив 18 лютого, що законодавство про додавання Росії до списку може бути прийнято вже цього тижня.

"Президент Байден сказав Путіну, якщо щось трапиться з Навальним, ви заплатите ціну. Президенте Байден, я згоден з вами, ціна, яку вони повинні заплатити, — зробити Росію державним спонсором тероризму", — додав Грем.

Як відомо, у грудні минулого року російського опозиціонера Олексія Навального перевели у виправну колонію №3 в селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу Росії.

За даними Bild, Олексія Навального, про смерть якого стало відомо 16 лютого, збиралися обміняти найближчими тижнями або місяцями. Опозиціонера могли обміняти на кілера російських спецслужб Вадима Красікова, який убив колишнього чеченського командира у парку Тіргартен у центрі Берліна.

Своєю чергою російське опозиційне видання Sota із посиланням на власні джерела у Слідчому комітеті Росії та оточенні Навального повідомило, що російського політика, починаючи із серпня 2023 року, поступово отруювали.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден закликав продовжувати допомагати Україні після смерті російського опозиціонера Олексія Навального. Він акцентував на дорогоцінному часі, який невпинно втрачають політики тоді, коли Київ потребує підтримки.

До того ж Міністерство закордонних справ Великої Британії викликало представника російського посольства. Це пов’язано з повідомленнями про смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 09:31