Аналітики зробили позитивний прогноз щодо курсу долара: від чого він залежатиме

Аналітики компанії Dragon Capital оновили прогноз щодо валютного курсу. Вони вважають, що нещодавнє відновлення експорту товарів через порти України у Чорному морі може стати важливим драйвером економічного зростання.

Про це вказується в оновленому прогнозі.

"Ми покращуємо наш прогноз курсу гривні до долара США, очікуючи, що він становитиме 37 грн/дол. до кінця поточного року (у порівнянні з попереднім прогнозом 37,5 грн/дол.) та 39 грн/дол. до кінця 2024 року (порівняно з 41 грн/дол.), оскільки за умов війни, що триває, валютно-курсова стабільність залишиться ключовою ціллю для Нацбанку, попри нещодавній перехід до керовано-гнучкого курсу", — мовиться у повідомленні.

Водночас продовження війни означатиме, що економіка України не отримає поштовху від часткового повернення біженців та поліпшення економічних настроїв.

"За нашою оцінкою, повноцінне відновлення перевезення через порти Чорного моря може збільшити експортний виторг на 9-10 мільярдів доларів у 2024 році, що на третину більше, ніж у сценарії "без портів Чорного моря", та мати позитивний вплив на зростання реального ВВП до 5 в.п. При цьому, інфляція може зрости на додаткові 2,5 в.п., через вторинні ефекти зростання внутрішніх цін на зерно", — зазначили у компанії.

Попри це, поки тривають бойові дії, ризик пошкоджень суден, що рухаються до українських портів у Чорному морі, залишиться актуальним, тому аналітики не очікують повноцінного відновлення судноплавства портами.

Нагадаємо, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривні за долар. Проте невідомо, як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.10.2023 04:12