Фото: mfa.gov.ua

Кабмін звільнив Андрія Мельника з посади заступника голови МЗС

Кабінет міністрів звільнив Андрія Мельника з посади заступника міністра закордонних справ.

Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналі.

"Звільнено Мельника Андрія Ярославовича з посади заступника Міністра закордонних справ України", — написав він.

Зазначимо, що раніше Зеленський призначив Мельника послом України у Бразилії.

Що відомо про Андрія Мельника

У 1997 році Мельник закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка, отримав кваліфікацію спеціаліста з міжнародних відносин, перекладача німецької мови. Потім навчався у Швеції на юридичному факультеті Лундського університету, де здобув ступінь магістра міжнародного права. Стажувався у Гарвардському університеті. Вільно володіє англійською та німецькою мовами.

Мельник вступив на дипломатичну службу, почавши роботу старшим консультантом в Управлінні зовнішньої політики адміністрації президента України. У 1999-2003 роках — другий, згодом перший секретар Посольства України в Республіці Австрія. Згодом Андрій Мельник був генеральним консулом України в німецькому Гамбурзі. Після цього він працював директором Третього територіального департаменту МЗС.

У 2014 та 2015 роках Мельник був заступником міністра Кабміну України. З 2014 до 2022 року обіймав посаду надзвичайного і повноважного посла України в Німеччині. Саме на цій посаді Мельник став дуже відомим через критику німецького уряду за позицію щодо допомоги Україні. Наприклад, дипломат сказав, що канцлер Олаф Шольц "вдає ображену ліверну ковбасу" (німецький фразеологізм, який означає вдавати безневинно ображеного, — ред.), коли німецький політик відмовлявся відвідати Київ за прикладом своїх європейських колег. Окрім цього, Мельник також послав за маршрутом російського корабля Ілона Маска за його пропозицію для України піти на поступки РФ.

Робота українського посла неодноразово привертала увагу російських пропагандистів, які у своїх публікаціях намагались усіляко зіштовхнути дипломата з німецькими колегами. Заступником міністра закордонних справ України Мельник почав працювати з 18 листопада 2022 року.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський звільнив чотирьох очільників районних адміністрацій Києва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2023 19:10