Фото: Рixabay

Астрономи виявили понад 60 невідомих супутників Сатурна

Астрономи виявили у Сатурна 62 нових супутники. Він офіційно визнаний планетою із найбільшою кількістю супутників в Сонячній системі тепер їх 145. На другому місці з 92 супутниками перебуває Юпітер.

Про це повідомляє Science Alert. Вчені вказують, що знайти супутники Юпітера та Сатурна — задача не з простих. Все тому, що ці дві планети є найбільшими в Сонячній системі. Через надмірну яскравість вони буквально затьмарюють все навколо себе, що робить виявлення маленьких тьмяних об'єктів особливо складним.

Цікаво, що критерії визначення природного супутника досить широкі. Немає вимог до форми, маси, діаметру чи складу; об'єкт, що розглядається, просто повинен мати стабільну орбіту навколо іншого, більшого тіла, яке не є зіркою. Таким чином, планети, карликові планети й навіть астероїди можуть мати свої супутники.

"Але недостатньо просто помітити об'єкт поруч із планетою та заявити, що знайдено новий супутник. Об'єкт необхідно відстежувати — в ідеалі за декількома орбітами — щоб можна було проаналізувати його шлях і визначити, чи він стабільний. Таким чином, хоча зміщення та підсумовування можуть виявити слабкі об'єкти, для підтвердження статусу супутника необхідно провести безліч таких спостережень", — зазначає видання.

Усі нещодавно відкриті космічні об'єкти належать до трьох груп супутників Сатурна, які класифікуються як "неправильні". Вони обертаються навколо планети великими еліптичними орбітами під похилим кутом до "звичайних" супутників Сатурна.

Нагадаємо, нещодавно вчені виявили одразу кілька супутників Юпітера та Сатурна, на яких, імовірно, є рідка вода. Відтак, на думку вчених, там є можливість життя.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 17.05.2023 05:38