Окупована Запорізька АЕС. Фото ілюстративне. Джерело: gur.gov.ua

Атака на Запорізьку АЕС створила небезпечний прецедент: у МАГАТЕ висловили занепокоєння

Пошкодження конструкції Запорізької атомної електростанції внаслідок атаки дронів 7 квітня виявилися незначними. Однак це створило небезпечний прецедент ураження захисної оболонки реактора.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі на засіданні Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку. Його слова наводить "Укрінформ". Він нагадав, що 30 травня минулого року сформулював "п’ять конкретних принципів, покликаних запобігти ядерній аварії та зберегти цілісність атомної електростанції", які підтримали члени Радбезу й Україна.

По-перше, не можна допускати атак будь-якого роду з території станції та на неї, зокрема, на реактори, сховища відпрацьованого палива, іншу критично важливу інфраструктуру чи персонал. По-друге, АЕС не повинна використовуватися як сховище чи база для важкого озброєння. По-третє, не слід піддавати ризику подачу електроенергії на завод. По-четверте, усі структури, системи та компоненти, необхідні для безпечної роботи ЗАЕС, мають бути захищені від атак чи диверсій. По-п'яте, не варто вдаватися до жодних дій, що підривають ці принципи.

За словами Гроссі, в останні 10 днів "перший із цих принципів неодноразово порушувався", що свідчить про "збільшення ризику для ядерної безпеки на станції". Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що поблизу об'єкта почастішали польоти БпЛА.

Він наголосив, що фахівцям необхідний своєчасний доступ для оцінки стану станції, яка нині перебуває під контролем російських окупаційних військ.

"Необхідно дотримуватися п'яти принципів, ухвалених у цьому самому залі рік тому", — додав він.

Як відомо, 7 квітня на захопленій росіянами Запорізькій АЕС і поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора шостого енергоблока та військовий автомобіль. Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив після цього, що російські окупанти вигадали ще один спосіб, як звинуватити українських військових у злочині. Вони вирішили зімітувати удар по Запорізькій атомній електростанції за допомогою дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.04.2024 10:26