Заступник міністра оборони України Юрій Джигир. Джерело: "Укрінформ"

Аудит у Міноборони виявив зловживань на понад 10 мільярдів гривень

Під час аудиту в Міністерстві оборони України загалом виявили порушень на понад 10 мільярдів гривень. Це стосується структур у складі оборонного українського відомства.

Про це розповів заступник міністра оборони України Юрій Джигир в інтерв’ю "Укрінформу".

Він зазначив, що, згідно з планом, Служба внутрішнього аудиту до кінця 2023 року провела аудити нарахування та виплати додаткової винагороди за безпосередню участь військових у бойових діях, закупівлі харчових продуктів для військовослужбовців, функціонального управління держпідприємствами, організації фінансового та матеріально-технічного забезпечення підрозділів Сил тероборони, використання ресурсів у сфері діяльності командувань Сухопутних, Військово-морських та Повітряних сил ЗСУ.

"Під час досліджень виявлено порушення, неефективні управлінські рішення та ризики в управлінні активами на загальну суму понад 10 мільярдів гривень. Тобто внутрішній аудит ідентифікував певні можливі негативні наслідки, які потребують негайного реагування. Іншими словами, робота аудиту направлена, щоби запобігати порушенням", — зазначив заступник міністра оборони.

Він розповів, що певне відшкодування коштів і усунення переважної частини порушень організували під час проведення внутрішніх аудитів. Завдяки аудиторським рекомендаціям досягнули економічного ефекту на понад 1,5 мільярда гривень.

Юрій Джигир додав, що під поняття "ризиковані" сфери першими підпадають оборонні закупівлі. Йдеться про централізовані закупівлі, децентралізовані закупівлі, опрацювання проектів договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг як проведення моніторингу, щоб ідентифікувати ризики ще до здійснення певної дії.

За словами заступника міністра, вони провели 2023 року 204 внутрішні аудити. Вони встановили втрати ресурсів на 1 мільярд 311 мільйонів гривень.

Правоохоронці внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) про 67 кримінальних правопорушень. Окрім того, 79 матеріалів долучили до кримінального провадження.

У першому кварталі 2024 року завершили проведення 16 внутрішніх аудитів. Ними встановили втрати ресурсів на понад 1 мільярд 812 мільйонів гривень. Як наслідок, до ЄРДР внесли відомості про п’ять кримінальних правопорушень, розпочали одне досудове розслідування у кримінальному провадженні та відкрили одне кримінальне провадження.

Нагадаємо, що аудитори Міністерства оборони України виявили у сховищі однієї з військових частин підпорядкування командування медичних сил на Житомирщині майже 30 тисяч нових якісних медичних турнікетів SOF виробництва США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.04.2024 13:29