Танк Abrams. Джерело: Pixabay

Австралія повністю зняла з озброєння старі танки Abrams: чи може їх отримати Україна

Уряд Австралії зняв з озброєння країни останній танк M1A1 Abrams. Раніше Україна просила передати ці танки для своїх Збройних сил.

Як повідомляє портал Janes, міністерство оборони Австралії заявило, що наприкінці липня цього року завершило списання застарілих танків M1A1 Abrams.

Зазначається, що ця техніка була на озброєнні 2/14-го полку легкої кавалерії та розміщувалася на базі в місті Брисбен. Австралія замінить стару версію Abrams на новішу M1A2 SEPv3. Як наголошує Національна оборонна стратегія Австралії, нові танки будуть введені в експлуатацію у 2025 році. Їх розмістять на іншій базі в місті Таунсвіль.

Водночас, за даними ABC News, Україна раніше подала запит на передачу танків M1A1 Abrams, які планувала зняти з озброєння австралійська армія. На озброєнні країни було 59 таких танків. Загалом Київ двічі подавав відповідний запит. Вперше це відбулось у травні 2023-го — тоді Україна просила про передачу 14 танків та про навчання екіпажів до цих машин. Проте австралійський уряд відхилив цей запит. Зазначалося, що списані танки потрібно відправити на ремонт до Сполучених Штатів Америки, щоб передати їх Україні. Другий аргумент, який називали австралійські урядовці, це те, що нібито Abrams хотіли замінювати поступово. Тобто спочатку дочекатися нових машин, а вже потім — "списати" старі.

Вдруге Україна робила подібний запит у лютому цього року, проте тоді лейбористський уряд Австралії демонстрував вагання і заявляв, що "шукає способи надати значну підтримку Україні".

Нагадаємо, раніше українські військові поставили під сумнів ефективність використання американських танків Abrams. Ті екземпляри бронетехніки, які надали Україні, мають низку слабких місць і недоліків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.08.2024 02:30