Кирило Шевченко. Фото: Facebook

Австрія відхилила запит України про екстрадицію екс-голови НБУ Шевченка

Суди Австрії відмовили в запиті Офісу генерального прокурора України про екстрадицію колишнього голови Національного банку Кирила Шевченка. В Україні екс-голова НБУ підозрюється в організації заволодіння понад 206 мільйонів гривень державного "Укргазбанку", у той час, коли він його очолював.

Про це повідомляє австрійське видання Der Standard.

ЗМІ пише, що суди Австрії відхилили запит України про екстрадицію Шевченка через воєнний стан. Водночас австрійська Економічно-корупційна прокуратура (WKStA) проводить розслідування стосовно нього за фактом ймовірних зловживань. Паралельно Федеральне відомство імміграції та притулку Австрії розглядає запит колишнього очільника Нацбанку про надання притулку. Наразі Шевченку дозволили залишатись в Австрії через воєнний стан в Україні.

"Є й політична складова: якщо Австрія схвалить прохання про надання притулку (Шевченку, ред.), це буде рівносильним засудженню України. Тому швидкий результат є малоймовірним ні в процедурі надання притулку, ні в попередньому розслідуванні", резюмує видання.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд обрав заочне тримання під вартою для екс-керівника Національного банку України Кирила Шевченка, який підозрюється в організації злочинної схеми заволодіння коштами Акціонерного банку "Укргазбанк" в особливо великих розмірах. 

За версією слідства, впродовж 2014-2019 років керівництво "Укргазбанку" забезпечили укладення 52 фіктивних договорів з "агентами", які нібито залучали до банку великих клієнтів, та безпідставно перерахували понад 206 млн грн за їхні "послуги". Наразі у вказаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено п’яти основним фігурантам даного злочину, серед яких колишній голова Нацбанку, який на момент злочину обіймав посаду голови правління "Укргазбанку", колишні та чинні високопосадовці банківських установ.

Сам Кирило Шевченко назвав дії правоохоронців політичним переслідуванням і заявив про незгоду з рішенням суду, вказавши, що подасть апеляцію на рішення Антикорупційного суду щодо його безстрокового тримання під вартою без права внесення застави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.02.2024 15:08