Фото: соцмережа Х Джо Байдена

Байден пропонує об'єднати допомогу Україні та Ізраїлю: у Білому домі назвали суму спільного пакету

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден планує запропонувати Конгресу ухвалити обʼєднаний пакет допомоги для України та Ізраїлю. Поки незрозуміло, якою буде реакція конгресменів.

Про це розповів радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван, повідомляє CBS. За його словами, сума пакету буде значно більшою за два мільярди доларів.

"Він обов’язково включатиме необхідне військове обладнання для захисту свободи, суверенітету та територіальної цілісності в Україні, а також для того, щоб допомогти Ізраїлю захистити себе, коли він бореться зі своїми ворогами-терористами", — сказав Джейк Салліван.

Зазначається, що допомога потрібна, щоб стримати російський наступ, який дуже активно триває на північному сході та на сході України.

"Ми можемо продовжувати підтримувати поставки критично важливих боєприпасів для захисту від російського наступу та щоб продовжувати просування в інших районах України. Ми це робимо. Але нам потрібно, щоб Конгрес діяв", — розповів Салліван.

Кошти США для України

Палата представників Конгресу США 28 вересня проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів. Ці кошти були вилучені з проекту оборонного бюджету країни, й за їхнє ухвалення голосували окремо.

Конгрес США 30 вересня ухвалив законопроект про тимчасовий бюджет. Це було необхідно для того, щоби не допустити шатдауну уряду. До змісту законопроекту не увійшло нове фінансування допомоги Україні. Це питання хочуть розглянути окремо. Основний законопроект про бюджет у США не могли затвердити у передбачені терміни, оскільки частина республіканців вимагала урізати, на їхню думку, зайві витрати.

Президент Байден закликав конгресменів "припинити ігри" та затвердити допомогу Україні. З закликом виділити кошти на ці потреби виступив і Держдеп. 

Загалом адміністрація Джо Байдена має намір отримати "добро" на пакет сумою понад 40 мільярдів доларів, з якого близько 24 мільярди доларів мають бути виділені Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що команда Байдена планувала повідомити союзників про угоду з Конгресом, яка дозволяє продовжувати військову допомогу Україні. Зокрема, конференція мала на меті послаблення побоювань, що протидія Республіканській партії може дати Володимиру Путіну новий поштовх у його прагненні захопити владу в Україні взимку.

Як відомо, проблема з подальшою допомогою США Україні виникла після того, як ультраправі республіканці розпочали блокувати прийняття бюджетних законопроектів на наступний фінансовий рік, вимагаючи урізати, на їхню думку, зайві витрати. Зокрема, вони виступали проти додаткової допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.10.2023 18:22