Фото: Ентоні Блінкен. Джерело – Офіс президента України

Блінкен несподівано прибув до Іраку: названо причину

У неділю, 5 листопада, державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен здійснив неоголошений візит до Іраку. Там він зустрічався з прем'єр-міністром Іраку Мохаммедом Шиа ас-Судані.

Про це повідомляє СNN. За даними джерела, зустріч пройшла у Багдаді й тривала понад годину. Держсекретар також відвідав посольство США, де провів брифінг щодо загрози американським об’єктам.

"Нам потрібно й надалі не допускати ескалації цього конфлікту, його поширення на інші території та інші театри. Сполучені Штати відповіли, і ми продовжуватимемо відповідати на атаки проксі Ірану, щоб захистити наш персонал у регіоні, персонал, який знаходиться тут, в Іраку та Сирії, щоб допомогти запобігти відродженню ІДІЛ. Ми зробимо все необхідне, щоб стримувати та, як я вже сказав, відповідати на будь-які атаки", — сказав Блінкен.

Згодом Блінкен підбив підсумки свого візиту в Ірак. Виступаючи перед журналістами після зустрічі у Багдаді, Блінкен сказав, що його розмова з прем’єр-міністром була "хорошою" та "продуктивною", і додав, що він чітко дав зрозуміти, що напади підтримуваних Іраном збройних формувань на персонал США є абсолютно неприйнятними.

Вони також обговорили забезпечення того, щоб конфлікт у Секторі Гази не поширився.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Ізраїль планував наземну операцію у Секторі Гази ще 14-15 жовтня, однак її відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Хоч Армія оборони Ізраїлю заявляла, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться, проте 27 жовтня почала посилено атакувати Газу.

31 жовтня Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у третій етап війни проти палестинського руху Хамас у Секторі Гази. Цей етап передбачає розширення сухопутної військової операції. 

Нагадаємо, 1 листопада сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони ХАМАС. Це сталось у північній частині Сектора Гази.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки не підтримують припинення вогню в Секторі Гази, але ініціюватимуть гуманітарні паузи. Гальмування бойових дій дозволить бойовикам ХАМАСу перегрупуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.11.2023 06:07