Фото: Twitter Ентоні Блінкена

Блінкен закликав Конгрес США схвалити додаткове фінансування України й пояснив, чому це важливо

У Сполучених Штатах Америки закликають Конгрес якомога швидше ухвалити запит президента Джо Байдена щодо додаткового фінансування для України. Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що це важливо для підтримки України та для того, щоб російський диктатор Володимир Путін усвідомив марність своєї агресії.

Про Ентоні Блінкен сказав під час брифінгу.

"Я закликаю Конгрес ухвалити цей закон про додаткове фінансування негайно", — заявив він, маючи на увазі прохання Байдена, з яким той звернувся до Конгресу минулого тижня. 

Йдеться про 24,1 мільярда доларів для підтримки безпеки України, а також її економічних та гуманітарних потреб. За словами Блінкена, Держдеп США працює з українськими партнерами щодо довгострокових зобов'язань у сфері безпеки. Вони мають посприяти Україні у стримуванні російської агресії.

"Україна повинна мати чітке уявлення про довготривалий характер нашої підтримки та підтримки багатьох інших країн, які нададуть Україні аналогічні зобов'язання. Президент Путін повинен чітко усвідомити марність продовження своєї агресії", — наголосив Блінкен.

Американська допомога Україні

Американці з перших днів повномасштабного вторгнення РФ підтримують Україну та надають їй зброю й техніку на мільярди доларів. Це, зокрема, сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

Джо Байден 9 травня 2022 року підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

15 грудня торік Сенат США схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Через два тижні, 29 грудня 2022 року, Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить майже 45 мільярда доларів на надзвичайну допомогу Україні.

Нагадаємо, 14 серпня у Сполучених Штатах Америки оголосили про надання Україні нового пакету озброєнь. Союзники передадуть військову допомогу на 200 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2023 10:36