Фото: Офіс президента

Блінкен заявив, що Україна вперше отримає конфісковані активи Росії

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен анонсував, що Україні передадуть конфісковані російські активи. Ця знакова подія відбудеться вперше з початку повномасштабної війни Росії проти України.

Резонансну заяву державний секретар США зробив під час прес-конференції у Києві. 

Блінкен також анонсував виділення понад мільярд доларів на допомогу Україні. За його словами, йдеться про "важливу допомогу з розмінування". Що ж до конфіскованих активів Блінкен не деталізував. Раніше Мін'юст США заявив, що хоче передати Україні мільярд доларів заморожених активів Росії. Там зазначають, що починаючи з лютого 2022 року американська влада або конфіскувала, або надала допомогу у вилученні російських активів на суму понад мільярд доларів по всьому світу.

"Ми вперше передамо Україні конфісковані активи РФ", — заявив Блінкен.

Візит Блінкена у Київ: які головні меседжі хоче почути держсекретар США від української влади

В середу зранку, 6 вересня, державний секретар США Ентоні Блінкен з офіційним візитом прибув до столиці України. Спочатку він провів зустріч з главою Міністерства зовнішніх справ нашої держави — Дмитром Кулебою.

"Держсекретар США став першим колегою, який розпочав свій день у Києві з вшанування загиблих наших героїв на Берковецькому кладовищі. Це знак поваги до всіх українських воїнів, які віддали своє життя за нашу свободу та право на життя", — написав Кулеба в Twitter.

Пообіді відбулася зустріч Блінкена із президентом Володимиром Зеленським. Аналітики CNN вказували, що головне, про що державний секретар США Ентоні Блінкен дізнаватиметься в Києві — це хід контрнаступу України. Таке питання стоїть першим на порядку денному зустрічей американського посадовця з представниками української влади.

Під час зустрічі з українською владою він заявив, що під час свого третього візиту з моменту російського вторгнення він знову "вражений надзвичайною хоробрістю та стійкістю українського народу, українських сил, керівництва України". Видання вказує, що візит головного дипломата Вашингтона також є можливістю для США й України домовитися про спільні дії перед Генеральною Асамблеєю ООН, яка відбудеться наприкінці вересня.

Нагадаємо, держсекретар США пробуде в Україні два дні. Завтра Блінкен, як зазначили в CNN, імовірно, відвідає ключові українські культурні пам’ятки. Однак американські медійники наголошують, що "плани мінливі".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2023 23:41