Фото: konkurent.ua

Брали участь у вторгненні в Україну: журналісти ідентифікували сотню бійців і командирів ПВК "Редут"

Журналісти проектів "Схеми" ти "Системи" ідентифікували близько сотні бійців і командирів так званої приватної військової компанії "Редут", які брали участь у повномасштабному вторгненні Росії в Україну.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що до складу ПВК входили ув’язнені з російських колоній, "вагнерівці", учасники військових дій в Україні з 2014 року та в Сирії.

"Під час розслідування журналісти встановили, що "Редут" і підрозділи у його складі — це збройне формування, яке контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ (ГРУ). Більше від третини ідентифікованих журналістами військових формування фігурували в базах "Миротворця" як учасники військових дій в Україні з 2014 року. Приблизно кожен шостий раніше служив у групі "Вагнер", кожен десятий — воював у Сирії, на боці режиму Башара Асада", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у 2023 році одразу декілька загонів ПВК "Редут2 почали набирати ув’язнених із російських колоній. Вони потрапляли у "Редут" із різних регіонів: Мордовії, Тули, Єкатеринбурга, Владивостока, Бєлгорода, Пермського краю, Республіки Башкортостан, Свердловської та Саратовської областей. Журналісти, спираючись на відкриті дані та розмови із родичами засуджених, змогли дізнатися імена 32 таких ув’язнених.

бійці Редут

Фото: "Радіо Свобода"

"Ще одна тенденція, яку помітили журналісти "Системи", проаналізувавши базу судових приставів РФ  серед ідентифікованих "редутівців" щонайменше три десятки боржників із загальною сумою боргу понад 200 тисяч доларів", — наголосили розслідувачі.

Крім того, встановлено, що батальйон "Чібіс" у складі "Редуту", що заходив на Київщину – очолював сербський військовий Давор Савічич із позивним "Вовк". У минулому розшукуваний Інтерполом, з 2014 року він воював на Донбасі та в Сирії, зокрема, у складі групи "Вагнер"  командував взводом сербів. У 2022-му Савічич вкотре повернувся в Україну, на Київщину  додатково це підтверджується білінгами, до яких отримали доступ "Схеми" — дані щодо пересування його телефона, що з’єднувався з вежами зв’язку в декількох селах неподалік столиці.

"Командиром однієї з рот, як виявили "Схеми" — був Олексій Верещагін. У минулому  президент київського байкерського клубу "Нічні вовки". Після 2014 року  бойовик незаконних збройних формувань, підтримуваних Росією на Донбасі. Саме цей військовий разом із підлеглими у березні 2022-го вигнав із власного будинку мешканців деокупованого села Качали на Київщині і, згідно з їхніми свідченнями журналістам, організував там пункт дислокації",  йдеться в розслідуванні.

Водночас ідентифіковано ще одного "редутівця", який також брав участь у штурмі Київщини. Це командир однієї з рот Олексій Макаревич. Згідно з даними СБУ, у 2014-2015 роках Макаревич воював на Донбасі, у 2018-2019  у складі групи "Вагнер" брав участь  у "придушенні демократичних протестів у Судані". Нині його вже немає серед живих.

бійці Редут

Фото: "Радіо Свобода"

"Командиром взводу на Київщині, а згодом  роти на Харківщині,  був Олексій Македонський із позивним "Білий". Саме йому підпорядковувалися четверо військових  це Руслан Колєсніков ("Булат"), Михайло Іванов ("Покров"), Валентин Бич ("Рашид") та Максим Вольвак ("Ескадра"), які потрапили в український полон і згодом були засуджені за катування місцевих жителів Харківської області",  розповіли журналісти.

Розслідувачі також встановили, що "Редут" є збройним формуванням, яке контролюється та фінансується Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу РФ (ГРУ).

Нагадаємо, раніше експерти OSINT-агентства Molfar, яке спеціалізується у сфері приватної розвідки, ідентифікували особи російських пілотів з авіабази "Енгельс-2", які завдають удари по цивільній інфраструктурі України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2023 20:45