Зустріч представника Бразилії та Китаю. Джерело: соцмережа X

Бразилія та Китай опублікували спільну заяву стосовно миру в Україні: про що йдеться

У четвер, 23 травня, Бразилія та Китай озвучили спільну заяву щодо війни між Росією та Україною. Вони виступають за політичні переговори для досягнення миру та наполягають, аби в них обов’язково брала участь Росія.

Про це повідомив CNN Brasil. Журналісти зазначили, що головний радник президента Бразилії Селсо Аморім зустрівся 23 травня у Пекіні з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї.

Під час зустрічі вони обговорили "кризу" в Україні та можливості деескалації ситуації навколо російсько-української війни.

Серед спільних домовленостей, на які посилаються Китай і Бразилія, є те, що вони "підтримують міжнародну мирну конференцію, яку визнають як Росія, так і Україна, за рівноправної участі всіх відповідних сторін, на додаток до справедливого обговорення всіх планів миру".

За словами прес-служби Аморіма, Бразилія та Китай тепер "повинні залучити дружні країни до організації зустрічі".

Інші "спільні домовленості" багато в чому відтворюють те, що китайська дипломатія захищала на зустрічах свого спеціального представника на переговорах, присвячених війні в Україні. Наприклад, відмова від використання зброї масового ураження та атак на АЕС.

Зокрема, Бразилія та Китай у спільному комюніке вважають, що для деескалації конфлікту необхідно дотримуватися трьох принципів:

  • нерозширення поля бою;
  • недопущення ескалації бойових дій;
  • ненагнітання ситуації будь-якою стороною.

Китай і Бразилія також виступають за уникнення "поділу світу на ізольовані політичні чи економічні групи". Це є, як зазначається в документі, частиною зусиль Китаю та Бразилії, щоби запобігти новій холодній війні.

У заяві обидві країни закликають до "зміцнення міжнародної співпраці" в таких секторах, як енергетика, торгівля та продовольча безпека. Також "безпека критично важливої інфраструктури, включаючи трубопроводи та підводні оптичні кабелі, щоби захистити стабільність глобальних промислових і постачальних ланцюгів".

Нагадаємо, що президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва відмовився брати участь у Глобальному саміті щодо української "Формули миру", який відбуватиметься 15 та 16 червня у Швейцарії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2024 08:52