Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Британська розвідка пояснила, для чого Путін усуває авторитетних командирів РФ

У Кремлі активно усувають авторитетних командирів армії Російської Федерації. Такі дії можуть налякати російських солдатів, а військове командування вважатиме покору режиму Володимира Путіна важливішою за компетентність. 

Про це йдеться у щоденному зведенні міністерства оборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що росЗМІ 21 травня 2024 року повідомили про затримання російського генерала Івана Попова, який командував 58-ю загальновійськовою армією. Його затримали та висунули звинувачення у шахрайстві та корупції, що пов’язані з продажем військових будівельних матеріалів.

У липні 2023 року Попов втратив посаду командувача 58-ї армії, яка перебувала на Запорізькому напрямку. Генерал розкритикував компетентності рішень російського керівництва щодо ведення війни. Потім Попов також розкритикував рішення про власне звільнення, заявивши, що "старший командир вдарив з тилу, віроломно і підло обезголовивши армію в найважчий та напружений момент".

У британській розвідці зазначають, що у корумпованій російській системі покарання за хабарництво є політичним інструментом боротьби. Також є багато випадків, коли режим Кремля використовував звинувачення в корупції, реальні чи вигадані, щоб усунути або покарати критиків або неугодних всередині країни.

"Як командувач армією, Попов загалом вважався висококомпетентним і, за словами російських військових оглядачів, був популярним серед російських військ. Його арешт, ймовірно, ще більше налякає російських військових і переконає його колег на вищих командних посадах, що лояльність і покора режиму та своєму начальству цінуються вище, ніж компетентність і харизма", — підсумовують у міноборони Британії.

Британська розвідка про відставки війського керівництва росії

Інфографіка: британська розвідка

Що відомо про арешт Тимура Іванова

23 квітня стало відомо, що заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова затримали за підозрою в отриманні хабаря. Свого часу він відповідав за проект так званого "відновлення окупованого Маріуполя".

Наступного дня його відправили до СІЗО, висунувши обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч. 6 ст. 290 КК РФ (одержання хабаря в особливо великому розмірі). До того ж слідчі заарештували всі банківські рахунки та майно Іванова та його сім'ї. У справі про хабарництво, порушене проти Іванова, заарештовано вже троє людей.

До того ж команда Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального у 2022 році знайшла в Іванова нерухомість у Москві, Підмосков'ї та Тверській області на загальну суму понад один мільярд доларів. Також дружина Іванова, колишня радниця міністра оборони Росії Марія Китаєва, після російського вторгнення в Україну активно подорожувала Європою.

Варто зауважити, що Тимур Іванов був заступником Шойгу з 2016 року. Перед цим він три роки очолював акціонерне товариство Оборонбуд, яке було підпорядковане міністерству.

Нагадаємо, 15 травня російський диктатор Володимир Путін підписав указ про призначення міністром оборони Андрія Бєлоусова замість Сергія Шойгу. Також президент Росії підписав укази про призначення інших міністрів: Мінпромторгу, Мінспорту, Мінтранспорту, Міненерго та Міністерства сільського господарства.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.06.2024 17:59