Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

"Вагнерівці" повертаються під Бахмут: британська розвідка розповіла, чим небезпечні бойовики на цьому напрямку

Останніми тижнями до сотні бійців, які раніше були пов’язані з приватною військовою компанією (ПВК) "Вагнера" розпочали передислоковуватися в Україну як окремі особи, так і невеликі групи, воюючи на боці різноманітних російських підрозділів.

Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Вагнер" вийшов із бойових дій в Україні на початку червня 2023 року до невдалого заколоту 24 червня 2023 року та подальшої загибелі власника "Вагнера" Євгена Пригожина й інших вищих керівників в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року", — нагадали британські розвідники.

Вони додали, що точний статус передислокованого персоналу невідомий, але, ймовірно, окремі особи перейшли до частин офіційних сил Міністерства оборони Росії та інших приватних військових компаній.

"Декілька звітів свідчать про концентрацію ветеранів "Вагнера" навколо Бахмута: їхній досвід, імовірно, буде особливо потрібним у цьому секторі. Багато хто з них знайомий із нинішньою лінією фронту та місцевою українською тактикою, бо минулої зими воював на тій самій місцевості", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Повернення "вагнерівців" на Схід України: що відомо

Начальник прес-служби Східного угруповання військ Збройних сил України Ілля Євлаш 28 вересня підтвердив, що бійці приватної військової компанії "Вагнера" присутні на Сході. Зокрема, частина найманців переукладає контракти з Міноборони Росії та повертається в Україну з Білорусі.

Він додав, що йдеться про залишки цього формування — близько 500 осіб, яких російське командування планує залучити у збройному конфлікті з боку Росії. Проте, за його словами, такої загрози, як раніше, вони не несуть.

Натомість радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк запевнив, що цілісної структури "Вагнера" вже не існує в природі.

"Вона закінчилася разом із ліквідацією Пригожина й Уткіна, рейдерством структури групою Шойгу — Герасимова та зачищенням керівного складу організації", — наголосив він.

Подоляк додав, що є лише колишні бойовики терористичного угруповання, які подалися хто куди: в Африку, в цивільно-кримінальне життя регіонів Росії або підписали контракт із міноборони РФ та погодилися зіграти останній акорд, "ненадовго заткнувши собою російську діру на Бахмутському напрямку".

Нагадаємо, що під Осиповичами в Білорусі зараз демонтовано приблизно 65% табору приватної військової компанії "Вагнера". За даними моніторингової групи "Беларускі Гаюн", на 25 вересня там залишилося близько 103 наметів, або 35%. Процес демонтажу йде повільними темпами, в роботах помітні перерви по декілька днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.09.2023 09:23