Британські розробники представили швидкісний катер

15 ВЕРЕСНЯ 2019 00:36

Британська компанія SubSea Craft представила проект швидкісного надводного катера VICTA, який здатний занурюватися під воду і долати деяку відстань по типу підводного човна.

Як пише Jane's, новий катер створюється в якості транспорту для швидкого і одночасно таємного закидання бойових плавців на територію противника.

Доставка бойових плавців на територію, контрольовану противником, сьогодні проводиться декількома способами. Наприклад, плавці на деякій відстані від точки призначення можуть десантуватися в воду з вертольоту або катера. Існують також мініатюрні підводні човни, розроблені спеціально для закидання бойових плавців.

Всі ці способи пов'язані з безліччю труднощів, в числі яких - ризик виявлення або небезпека для життя при покиданні підводного човна на глибині. Передбачається, що нова британська розробка дозволить вирішити частину цих проблем.

Згідно з проектом, новий катер в надводному положенні зможе розвивати швидкість понад 30 вузлів (55,6 кілометри на годину) і долати до 250 морських миль (463 кілометри).

Катер буде розрахований на перевезення 8 бійців з екіпіровкою. Перехід в підводне положення катер буде здатний здійснити за 2 хвилини. Під водою VICTA зможе переміщатися зі швидкістю до 8 вузлів на відстань до 25 морських миль.

Корпус катера в значній мірі буде виконаний з вуглецевих композиційних матеріалів. Транспорт бойових плавців отримає дизельний двигун потужністю 725 кінських сил, який дозволить йому переміщатися в надводному положенні.

Як повідомляє Naval News, в підводному положенні за рух катера відповідатимуть два електромотора потужністю 20 кіловат кожен. Для контролю за глибиною занурення катер отримає чотири горизонтальних гвинта.

VICTA можна буде перевозити транспортними літаками C-130 Hercules або важкими транспортними вертольотами CH-47 Chinook.

Технології, 15.09.2019 00:36