Британські ВПС обзаведуться віртуальною диспетчерською

10 БЕРЕЗНЯ 2020 15:12

Королівські ВПС Великобританії проведуть випробування віртуального диспетчерського центру, повідомляє Flightglobal.

Віртуальну диспетчерську для військових побудує шведська компанія Saab на авіабазі в Лоссімуті в Шотландії. Згідно з планами військових, монтаж і випробування контрольного пункту будуть проведені в 2020-2021 роках.

Військово-повітряні сили, так само як і цивільні авіакомпанії, покладаються на диспетчерські центри, які забезпечують управління польотами починаючи переміщеннями по аеродрому і закінчуючи польотами по запланованим маршрутам.

Традиційний диспетчерський центр розташовується в спеціальній вежі і має круговий огляд на аеродром. З цієї вежі диспетчери можуть бачити все, що відбувається на аеродромі, контролювати виконання вказівок екіпажами літаків і регулювати переміщення літальних апаратів.

Концепція віртуального диспетчерського пункту на увазі створення цифрової диспетчерської, розташованої в будь-якому адміністративній будівлі на території аеродрому або за його межами, і однієї або декількох вишок спостереження з камерами і різними сенсорами, що забезпечують круговий огляд в режимі реального часу.

Круговий оглядове поле в цифровий диспетчерської, що складається з декількох дисплеїв з високою роздільною здатністю, крім зображення з камер може відображати додаткову інформацію. Наприклад, по команді оператора на зображення з камер можуть накладатися дані про номери літаків в поле спостереження (ці літаки будуть підсвічені) і попередження про будь-яких позаштатних ситуаціях.

Віртуальний диспетчерський центр в Лоссімуті буде керувати польотами чотирьох ескадрилей винищувачів Typhoon, а також літаків, що не приписані до авіабази, але прилітають на неї.

З 2018 року в Великобританії вже діє одна віртуальна диспетчерська, створена Saab. Вона працює в аеропорту Університету Кренфілда в Бедфордширі. Цей аеропорт використовується для польотів приватної малої авіації, а також для навчання льотчиків і досліджень в галузі аерокосмічних технологій, включаючи повністю цифрову авіацію і нові методики в управлінні повітряним рухом.

Технології, 10.03.2020 15:12