Звільнені команди підрозділів, які захищали "Азовсталь". Джерело: Офіс президента України

Буданов, Абрамович і не тільки: американські ЗМІ оприлюднили подробиці обміну Медведчука на захисників "Азовсталі"

Резонансний обмін українських військовополонених на Віктора Медведчука відбувався 22 вересня 2022 року на злітно-посадковій смузі в аеропорту Анкари. Серед тих, кого обміняли, були захисники "Азовсталі" в Маріуполі.

Про це повідомив The Wall Street Journal із посиланням на турецьких і американських чиновників.

Журналісти порівняли цей обмін зі схожим російсько-американським випадком — льотчика Костянтина Ярошенка на морського піхотинця Тревора Ріда. Вони називають обмін, який Москва та Київ провели 22 вересня минулого року, складнішим з точки зору домовленостей.

За інформацією The Wall Street Journal, сторони не хотіли розпочинати переговори щодо обміну. Україна не довіряла російській стороні та вимагала встановлення осіб військових, які перебувають у російському полоні.

Обмін відбувся після того, як керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов піднявся на борт з українцями, зробив їхні фотографії та надіслав знімки до Києва.

Журналісти The Wall Street Journal також повідомили, що борт із десятьма особами — учасниками бойових дій на боці Збройних сил України — супроводжував російський бізнесмен Роман Абрамович.

Як відомо, 21 вересня 2022 року Віктора Медведчука Україна обміняла на 215 українських військових, зокрема, пʼятьох командирів полку "Азов". Окрім того, Росія повернула з українського полону 56 своїх військовослужбовців. "Азовці", за початковими домовленостями, мали перебувати в Туреччині до закінчення війни між Росією та Україною, але в липні вони повернулися на Батьківщину, а потім — на фронт.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня командувач Сил спеціальних операцій, генерал-майор Віктор Хоренко пригадав про сім вдалих рейсів на "Азовсталь" в захопленому росіянами Маріуполі. Українські військові здійснювали авіапрорив на гвинтокрилах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.12.2023 09:11