Фото: росЗМІ

"Це була операція з примусу до миру": Путін зробив гучну заяву щодо наступу на Київ у 2022 році

Російський президент Володимир Путін заявив, що його військові нібито не збиралися штурмувати Київ у березні 2022 року. Окупанти просто хотіли "примусити Україну до миру". 

Таку інформацію розповсюдило російське пропагандистське видання "РИА Новости", посилаючись на заяву агресора.

Він заявив, що "російські окупанти в березні 2022 року стояли біля Києва, але про штурм столиці України не йшлося".

"Ніякого політичного рішення про штурм тримільйонного міста не було, це була операція з примусу до миру", — зазначив диктатор.

Що відомо про наступ на Київ у 2022 році

Російські війська 24 лютого 2022 року увійшли з Півночі в Київську область. Рашисти висадивши десант у вантажному аеропорту Антонов у Гостомелі, який розміщений за 25 кілометрів від Києва. Після невдачі з аеродромом у Гостомелі росіяни здійснили спробу захопити ще один військовий аеродром — у Василькові. Наприкінці лютого 2022 року лютого рашисти здійснили кілька спроб висадки десанту, але його успішно ліквідували українські захисники. Атака на аеродром 27 лютого закінчилася детонацією боєприпасів, що зруйнувало злітну смугу, зробивши її непридатною для російських військово-транспортних літаків.

За перші дні значна частина півночі Київської області (Іванків, Бородянка, Димер) була окупована російськими військами, які зайшли з боку Чорнобильської зони відчуження. Росіяни окопалися в Рудому лісі, захопили в заручники персонал, який обслуговував Чорнобильську АЕС. Пізніше частину окупантів евакуювали до Білорусі з ознаками променевої хвороби. 

Особливо запеклі бої, в ході яких було спалено десятки одиниць російської техніки, відбулися 27 лютого в Бучі та Ірпені. Окупанти планували "взяти столицю за три дні". Проте 2 квітня 2022 року Київщину повністю звільнили від ворога.

Нагадаємо, наприкінці травня президент України Володимир Зеленський заявив, що країна-агресорка Росія не зможе здійснити новий великий наступ на Київ, як це було у 2022 році. У ворога не вистачить для цього сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.06.2024 14:55