Фото: Pixabay

Може призвести до ракетної кризи у космосі: США занепокоєні через розміщення Москвою ядерної зброї на орбіті Землі

Москва може влаштувати в космосі ракетну кризу. Йдеться про розміщення російської ядерної зброї на орбіті Землі.

Про це повідомив очільник Комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки Майк Тернер, пише The Hill. 

Під час виступу на заході Центру стратегічних і міжнародних досліджень у четвер, 20 червня, Тернер заявив, що якщо Росія підірве ядерну космічну зброю на низькій навколоземній орбіті, це загрожуватиме економічним і соціальним системам "катастрофічною і руйнівною атакою".

Водночас посадовець порівняв цю ймовірну подію з кубинською ракетною кризою, яка сталася у 1962 році, коли СРСР на короткий час розмістив ядерні ракети неподалік від берегів США на острові.

"Ця криза — це кубинська ракетна криза в космосі", — наголосив Тернер.

Видання додає, що він вперше попереджав про безпрецедентну загрозу національній безпеці в лютому цього року, що спонукало адміністрацію президента США Джозефа Байдена публічно оголосити, що Росія розробляє ядерну космічну зброю, яку вона може запустити на орбіту. Якщо Москва зробить це, вона порушить Договір Організації Об'єднаних Націй про космос 1967 року, який забороняє розміщення зброї масового знищення в космосі, який підписав Радянський Союз, правонаступником якого є РФ.

"Сполучені Штати повинні стояти разом з нашими союзниками, щоб зупинити "день нуль" і зберегти космос в рамках Договору ООН про космос, призначеного для поліпшення життя всього людства", — наголосив він.

Нагадаємо, раніше вчені повідомляли, що ядерний вибух на орбіті Землі може бути не менш руйнівним, ніж наземний. Хоча вибух на Землі та в космосі суттєво відрізнятиметься. Відомо, що американці провели п'ять ядерних випробувань у космосі. Найвідоміше сталося 9 липня 1962 року неподалік Гаваїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 22.06.2024 03:26