Фото: Офіс президента України

"Це право України на самооборону": Туск відреагував на бої в Курській області

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відреагував на наступальну операцію Збройних сил України на території Курської області. Він наголосив, що дії Києва є оборонними.

Як зазначає Polskie radio, про це глава польського уряду сказав на брифінгу 13 серпня.

Відповідаючи на запитання про український наступ у Курській області, польський політик сказав, що дії України були оборонними, а поведінка російських військ в Україні носить ознаки геноциду й Київ має повне право результативно паралізувати Росію в її агресивних намірах.

Туск також відповів на запитання, чи членів НАТО не турбує той факт, що озброєння, яке відправляється в Україну для оборони, використовується в Росії для нападу, Туск сказав, що "був би дуже обережний із такими формулюваннями".

"Дії України є оборонними", — сказав очільник уряду. Він підкреслив, що "те, що роблять російські війська і російська авіація з територією України, носить ознаки геноциду і нелюдських злочинів".

"І Україна має повне право вести війну так, щоб якомога ефективніше паралізувати Росію в її агресивних намірах", — додав він.

Прем'єр-міністр також запевнив, що польська сторона підтримує постійний контакт з українською на найвищому політичному рівні. Він також визнав, що його не здивувала "така нестандартна і для когось несподівана зміна ситуації на фронті". "Але, звісно, ​​немає мови про консультації, на яких хтось у Києві зі мною домовляється, у який день і куди хтось рушить", — пояснив Туск.

Прем’єр підкреслив, що позиція Польщі щодо війни в Україні не змінилася. "Ми підтримуємо Україну у війні, яка є війною оборонною", — заявив він.

Туск також стверджував, що "найбільший ризик для Польщі та Європи полягає в тому, що Україна програє війну, а Росія виграє"

"Це ризик, який безпосередньо вплине на Польщу і, я вважаю, на всю Європу. Тому дії України, які запобігають цьому сценарію, є також діями для нашої безпеки", — підкреслив Дональд Туск.

Нагадаємо, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, українські війська й надалі активно просуваються територією Курської області. Це відбувається, попри заяви російських військових блогерів про стабілізацію лінії фронту.

Також повідомлялось, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав передати частину військової техніки з бойових підрозділів для збройних сил Російської Федерації. Це пов'язано з дефіцитом резервів Москви на тлі наступу української армії на Курську область.

Як пише The New York Times, Україна може сподіватися використати свої здобутки в Курській області як "розмінну монету" на мирних переговорах для обміну на землі, раніше захоплені Росією. Водночас такий хід подій може обернутись катастрофою для Києва.

Варто зазначити, що 13 серпня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський повідомив Володимиру Зеленському, що просування Сил оборони на території Курської області триває, а Україна контролює на ворожій землі 74 населені пункти.

Згодом речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій заявив, що Росія вивела частину військ з Півдня України та повернула їх на свою територію, щоб спробувати відбити вторгнення сил Києва, що посилюється, на Курську область.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2024 22:49