Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Чехія та Німеччина запропонували Євросоюзу відмовитись від російських енергоносіїів, — Reuters

Німеччина та Чехія пропонують своїм партнерам серед країн-членів Європейського Союзу почати переговори про відмову від російських енергоносіїв. Йдеться про нафту, ядерне паливо, зріджений та трубопровідний природний газ

Як повідомляє Reuters, Німеччина є найбільшим економічним та газовим ринком Європи. Берлін спільно з Прагою проситимуть Євросоюз розпочати регулярні переговори на високому рівні щодо припинення імпорту російських енергоносіїв. Ймовірно, йдеться про переговори між міністрами енергетики країн ЄС.

Відомо, що Москва скоротила експорт газу в Європу після початку російсько-української війни. Також внаслідок підводного вибуху було знищено газопровід "Північний потік", через який могли постачати газ до головного покупця російського блакитного палива — Німеччини. Країни Євросоюзу швидко замінили російський газ на відновлювану енергію та почали купувати блакитне паливо в інших постачальників. Проте торік країни ЄС все одно купували російський газ. 

Видання наголошує, що, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, торік Москва поставила понад 15,6 мільйона метричних тонн зрідженого природного газу в порти країн ЄС, що на 37,7% більше, ніж у 2021 році. Зазначається, що у четвер, 30 травня, міністри енергетики країн Євросоюзу збираються обговорити проблеми, з якими вони стикаються на шляху до поступового припинення імпорту російських енергоносіїв. 

Цей крок з боку Німеччини та Чехії є одним із численних способів, якими Євросоюз намагається обійти недостатню підтримку відмови від постачання енергоносіїв з Росії серед країн-членів ЄС. Reuters додає, що такі країни, як Австрія та Угорщина, сильно залежать від постачання російського газу. У кількох інших країнах ЄС російські постачання також відіграють істотну роль в енергетичному балансі. Угорщина раніше неодноразово заявляла, що не підтримає заборони імпорту російського газу.

Нагадаємо, що російський енергетичний монополіст "Газпром" намагається компенсувати втрачений ринок у Європі шляхом експорту до Китаю. Зазначається, що компанія покладалася на Європу як на свій найбільший ринок збуту до 2022 року, коли вторгнення Росії до України змусило Європейський Союз скоротити імпорт російського газу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 29.05.2024 14:31