Фото: АрміяInform

Через санкції США російським компаніям дедалі важче отримувати гроші від Китаю, — ЗМІ

Після останнього пакету санкцій від Сполучених Штатів Америки Москві стало дуже важко або навіть неможливо здійснювати прямі платежі Пекіну. Йдеться навіть про платежі з використанням китайської національної валюти — юаня.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на топ-менеджерів трьох експортерів сировини. Водночас усі троє попросили залишитися анонімними, адже це конфіденційна інформація.

Зазначається, що в деяких китайських покупців, які замовляли російські сільськогосподарські товари цього місяця, виникли труднощі з платежами. Проблеми торкнулися не лише таких товарів, як метали та сільське господарство, а й інших сфер промисловості. Зокрема, асоціація російських автомобільних дилерів минулого тижня попередила, що імпорт транспортних засобів і автозапчастин з Китаю може припинитися через збої з розрахунками. Видання наголошує, що наразі Китай — це основний постачальник таких товарів до країни-агресора.

"Водночас у липневому звіті про макроекономічні та фінансові тенденції центральний банк Росії повідомляв, що наразі спостерігається зниження ступеня відкритості в російській економіці, що відображається у зниженні частки імпорту та експорту у ВВП, а також у збільшенні ролі внутрішнього попиту та виробництва", — йдеться у повідомленні.

Варто наголосити, що з кінця 2023 року Москва відчуває труднощі в фінансових операціях з іншими великими торговими партнерами. Йдеться про такі країни, як Об'єднані Арабські Емірати та Туреччина. Це пов'язано з тиском Вашингтона на кредиторів, який уповільнює фінансові операції між РФ та її торговими партнерами. Зокрема, торгівля з Індією також має певні проблеми, адже рупія, яка є національною валютою в країні, не є повністю конвертованою.

"Санкції США і загроза вторинних санкцій вже призвели до зростання кількості банків у Китаї, які не хочуть здійснювати платежі та зовнішньоторговельні розрахунки з Росією", — зазначив російський аналітик Олександр Потавін.

За словами інвестиційного директора московської Astra Asset Management Дмитра Польового, наразі явного обвалу імпорту через відставання він поки не спостерігає, але імпорт у рублях вже почав знижуватися.

Bloomberg наголошує, що ті, хто часто стикається з подібними проблемами, можуть знайти альтернативні способи оплати. Йдеться про фінансові операції за допомогою криптовалют або маршрутизації транзакцій через колишні радянські республіки, такі як Казахстан чи Узбекистан, навіть якщо це збільшує витрати. За даними джерел видання, торгівля між Пекіном та Москвою все ще відбувається, але вона, очевидно, дорожча через значно збільшені витрати на здійснення платежів.

Нагадаємо, 15 липня Міністерство оборони Великої Британії повідомляло, що з 1 липня цього року у Росії на 11,2% підвищили внутрішні ціни на газ. Це сталося внаслідок втрати експорту блакитного палива до Європи й потрібно для збільшення доходів на внутрішньому ринку країни-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.07.2024 01:40